Anlægsgartnerfirmaet OK grøn anlæg as fra Borup har haft til opgave at renovere det fem kilometer lange stisystem i Botanisk Have i forbindelse med et to år langt renoveringsprojekt. Formålet har bl.a. været at gøre haven mere tilgængelig, og det hele skal efter planen være færdig til indvielse i september i år. Renoveringen af haven sker som optakt til en større byggeproces, der skal løbe frem til 2017. Botanisk Have bliver nemlig hjemsted for det nye Statens Naturhistoriske Museum, der i dag består af Zoologisk Museum, Botanisk Have og Geologisk Museum, som alle skal samles i en række nye og eksisterende bygninger ved Botanisk Have.
Levende museumsgenstande
Det har været en kæmpe udfordring og utroligt spændende og lærerigt at arbejde i haven , fortæller formand Henrik Vittrup, der for OK grøn anlæg as har stået for den daglige ledelse af projektet. Opgaven har været noget atypisk i forhold til andre projekter. Det er i hvert fald første gang, vi har arbejdet i en have, hvor der er planter, vi slet ikke må røre og hvor der ligefrem er vagter på! Eller hvor vi i dialog med arkitekten løbende har måttet ændre på stiernes forløb, når vi stødte på nogle rødder, som vi ikke måtte komme for tæt på .
Vi vidste godt fra udbudsmaterialet, at vi ikke måtte bruge store maskiner i haven, og det har vi fået stor forståelse for. Hvert et træ og hver en plante i haven kan være en plante, som man kun har ét eksemplar af, og det er ikke planter, der kan købes i enhver planteskole, men nogle man skal ud i verden og indsamle igen. El del af planterne er det endda forbudt at indsamle efter den såkaldte Rio-konvention. I de tilfælde, hvor vi har måttet flytte planter, har vi typisk skullet vente og se, om nye skud fra planten kom i vækst, før vi kunne flytte de gamle. Alt det er naturligvis foregået i tæt samarbejde med havens faste gartnere , fortæller Henrik Vittrup.
143.000 mosaiksten lagt i hånden
En gennemsnitsfamilies nye terrasse derhjemme er for intet at regne, når man har ligget på knæ i et halvt år og lagt et halvt hundrede tusinde mosaiksten. OK grøn anlæg as har haft fire mand fast på opgaven med at lægge mosaiksten, som er betegnelsen for de små granitsten, der måler omkring en fjerdedel af en chaussesten. Der går 286 sten på en kvadratmeter, og med ca. 500 m² nye mosaikstier, bliver det til ikke færre end 143.000 sten, der er sat i hånden. Hertil kommer alle kampstensbedene, kantstenene og alt det andet, der er renoveret. For heldigvis har der været variation i arbejdet, så medarbejderne kunne skifte lidt mellem brolægningen og opgaverne med at etablere andre typer af stier, bede og trapper. De har bl.a. bygget en monumental granittrappe, der bugter sig over 42 meter med et fald på knap 10 meter.
Stierne havde fået lov til at udvikle sig gennem havens mere end 140-årige historie, og der var nærmest ikke den type sti, der ikke var at finde, fra grus og barkflis til beton og ølandsbrud. Renoveringen er udført med respekt for de oprindelige haveplaner i en moderne fortolkning tegnet af Landscape Visions for Universitets- og Bygningsstyrelsen, og har givet Botanisk Have et løft, som den har trængt til i mange år.
Haven er blevet mere tilgængelig for gangbesværede og kørestolsbrugere, og stierne har fået et mere ensartet udtryk, samtidig med at de er blevet lettere at holde. De bløde stier, der bugter sig gennem landskabet, er af slotsgrus på en bund af gyldne småsten lagt i en klar bitumen, som er bindemidlet, der også bruges i asfalt. Stierne ligner almindelige grusstier, men kan holde på formerne i mange år.
Yderligere info:
Formand Henrik Vittrup, tlf. 53 36 45 01
Direktør Ole Kjærgaard, tlf. 27 87 74 00
D ekstra fotos kan bestilles på tlf. 51 20 91 77.
Læs mere her
tags: Borup, museum, Zoolog,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar