fredag den 27. maj 2016

Bygninger er centrale for den grønne omstilling


Der er et stort grønt potentiale, hvis bygninger i højere grad tænkes ind i energipolitikken, konkluderer en ny rapport. Det er et potentiale, vi skal sørge for at udnytte, mener Dansk ByggeriBygninger står i dag for forbruget af omkring 41 procent af det danske energiforbrug. Det betyder, at der er et stort grønt potentiale, hvis bygninger i højere grad energieffektiviseres. Men samtidig vil det være en vej til bedre brug af pengene i energipolitikken. Sådan lyder konklusionen fra en gruppe forskere fra Aalborg Universitet i rapporten "Future Green Buildings – A key to cost-effective sustainable energy systems".

Rapportens konklusioner har fået brancheinitiativet "Renovering på Dagsordenen", hvor Dansk Byggeri er med, til at komme med 11 anbefalinger til danske politikere.

- Indtil nu har politikerne særligt interesseret sig for, hvordan vi producerer energien. Det er der kommet gode og bæredygtige teknologier ud af. Men som rapporten konkluderer, er der et stort uudnyttet potentiale, hvis man tænker bygninger ind i en større sammenhæng. Jeg håber derfor også, at forskernes resultater kan blive afsættet for en ny måde at debattere energipolitik på, så bygninger fremover får en langt mere central rolle, forklarer Michael H. Nielsen, der er direktør i Dansk Byggeri.

Rapporten konkluderer, at der er fire veje til at udnytte energiforbruget i bygninger bedre: Hvor god er bygningen til at udnytte energien, hvordan er driften af bygningen, hvor energivenlig er brugernes adfærd, og så giver nye energikilder bedre muligheder for oplagring.

Sidstnævnte betyder, at der blandt andet kan opnås lavere energiforbrug, hvis der laves løsninger der er fleksible og som modsvarer teknologiske udviklinger.

Michael H. Nielsen mener derfor, at der skal udarbejdes en langsigtet strategi, så der ikke er tvivl om, hvor vidt det bedst kan betale sig at udbygge energiforsyningen med vedvarende energi eller spare på energien.

- Det er dog vigtigt at understrege, at vi ikke taler for, at man skal gå ind og renovere bygninger for ensidigt at opnå energibesparelser. Energiforbedringer skal gennemføres som en naturlig del af almindelig bygningsvedligehold og renovering. Det giver den mest omkostningseffektive energibesparelse, siger han.

Ifølge Michael H. Nielsen skal der herudover langt mere fokus på de sideeffekter, der er ved bygnings- og energirenoveringer - såsom bedre indeklima og bedre komfort, som for mange bygningsejere er en central sideeffekt og måske ligefrem er det, der får igangsat energiforbedringer af bygninger.

- Men da der i høj grad er tale om privatejede bygninger, er det vigtigt, at der gives rette incitamenter for at anvende og indarbejde energieffektive løsninger, når bygningen alligevel skal renoveres, forklarer han.

Læs mere her

tags: direktør, politi, Aalborg, Aalborg Universitet, energiforbrug, penge, teknologi, energi, strategi, energikilde,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar