fredag den 8. juni 2012

Samfundsansvar skal integreres i virksomhedens DNA

CSR eller samfundsansvar tænkes ind i virksomhedens DNA, og ikke bare udføres som tilfældigt velgørenhed. Dette arbejde skal både gavne samfundet og virksomheden selv, men må også gerne udmønte sig i bedre bundlinje

Styring af leverandører er et oplagt området, at tænke CSR ind i processen. Det er dog svært at gardere sig helt imod alle aspekter at uetisk adfærd hos leverandørerne, men opmærksomheden er til stede og vokser stødt.

- Der er kommet mere fokus på den risiko, man eksponerer sig for, når man importerer fra blandt andet Kina, hvor vi ved, at der kan være nogle problematiske forhold. Ikke mindst stenhuggere har megen fokus på leverandørhåndteringen. Det skyldes både, at de selv har en interesse i, at der er ordentlige forhold, og at der tidligere har været nogle uheldige sager, som man gerne vil undgå, siger afdelingschef Henriette Thuen, Dansk Byggeri.

CSR skal tilpasses virksomheden
- For at tænke CSR ind i virksomhedens DNA, eller ind i kernen af virksomhedens adfærd, skal man fokusere på de aspekter af CSR, der er relevante for virksomheden, fremhæver projektmedarbejder Jakob Lundby Pedersen, Danske Byggematerialer, en brancheforening i Dansk Byggeri.

Det indebærer, at hvis man har mange ansatte, så er det vigtigt at holde fokus på arbejdsmiljø og medarbejdertrivsel.

Importerer virksomheden derimod materialer fra udlandet, bør man holde fokus på leverandøren og leverandørhåndtering.

Har man et højt produktionsniveau, kan løsningen være at se på energiforbrug og energikilder.

Fokus på arbejdsmiljø
Hos entreprenørvirksomheden Hoffmann A/S har man i flere år haft ekstra fokus på sikkerheden på byggepladserne. Planlægning, koordinering, oprydning, personlige værnemidler og kurser i sikkerhed er på dagsordenen.

Den målrettede indsats omfattede først og fremmest et konstant ledelsesfokus på sikkerheden på byggepladserne.

Resultatet var, at Hoffmann ikke havde nogen arbejdsskader i 2005. Derudover faldt sygefraværet allerede samme år fra 3,5 % til 2,4 %. Fire år senere var sygefraværet helt nede på 2,1 %, hvilket er et meget lavt niveau for branchen.

Samtidig medførte Hoffmanns fortsat store fokus på arbejdsmiljø, at antallet af skader i 2009 var faldet til 7 ulykker pr. 1 million arbejdstimer. Landsgennemsnittet ligger på ca. 30 ulykker pr. 1 million arbejdstimer.

Fokus på indslusning
Hos Altan.dk har man arbejdet med indslusning af nye medarbejdere, der ikke har haft lige let adgang til arbejdsmarkedet. Og virksomheden har også gerne ville holde fast i de gode medarbejdere, de i forvejen har.

Derfor har Altan.dk i samarbejde med kommunerne fx ansat flexjobbere, mennesker med ADHD eller langtidsledige med løntilskud. Sidstnævnte er ofte blevet fastansat bagefter.

Resultatet er, at Altan.dk har fået skabt en virksomhed, hvor medarbejderne trives på arbejdet, for sygefraværet er nede på 2,5 %.

Fokus på energiforbrug
Hos Barslund, en mellemstor entreprenørvirksomhed i Nordsjælland, har man siden 2010 valgt at arbejde strategisk med CSR ikke mindst miljøaspektet.

Her har målet været, at brændstofforbruget i firmaets biler skulle nedsættes, så hver bil fremover skal køre 18 km/literen mod de hidtidige 15. De gamle biler er udskiftet mere brændstoføkonomiske, og man har i hver bil lagt en oversigt med 10 gode råd om energieffektiv køreteknik.

Og det har virket. For hver 10.000 km er der udover et mindre CO2 udslip sparet 1.150 kroner pr. bil ved en literpris på 10 kr. Med 93 dieselbiler i bilparken har det væsentlig betydning for de årlige udgifter.

Kontakt
Afdelingschef Henriette Thuen, Dansk Byggeri, tlf. 72 16 02 83
Projektmedarbejder Jakob Lundby Petersen, Dansk Byggeri, tlf. 72 16 01 48

Læs mere her

tags: 2009, 2010, elbil, økonomi, Nordsjælland, elbiler, brancheforening, Kina, udland, energiforbrug, løntilskud, virksomhed, velgørenhed, ulykker, energi, arbejdsmiljø, strategi, langtidsledige, arbejdsmarked, energikilde, brændstof, miljø, DNA,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar