søndag den 29. juli 2012

Rådgiverne skruer forventningerne ned

Efter et optimistisk forår har de rådgivende ingeniørvirksomheder nu dæmpet deres forventninger til fremgang. Ifølge nye konjunkturer fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, har rådgiverne stadig tiltro til øget vækst og beskæftigelse, men i mindre grad end tidligere. Det ser bedst ud øst for Storebælt.

Den seneste konjunkturmåling fra FRI (vedhæftet) viser, at 27 procent af branchens virksomheder på landsplan forventer at øge antallet af ansatte over de næste seks måneder. I april var det 40 procent af virksomhederne, der forventede flere ansatte, og nedgangen tyder på, at det er sværere end forventet at trække sig fri af den økonomiske krise.

Mens vi i foråret 2011 kunne fremvise de mest positive forventninger til ordrebeholdning og beskæftigelse i fire år, så må vi sande, at branchen her et halvt år senere har skruet forventningerne markant ned. Selvom både forventningerne til beskæftigelse og ordrebeholdning stadig er på den positive side, så er det tydeligt, at der ikke er nogen hurtig vej ud af krisen, udtaler Henrik Garver, der er adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.

Der er desuden stor forskel på udviklingen i Øst- og Vestdanmark. Mens virksomhederne i Østdanmark kun har oplevet et meget svagt fald i ordrebogen siden april, så er faldet mere markant for virksomhederne i Vestdanmark. Det viser, at den økonomiske usikkerhed i Europa skaber usikkerhed hos de danske eksportvirksomheder; dette skaber så en reduceret investeringslyst og dermed mindre brug af rådgivere. Denne tendens slår særligt igennem i Vestdanmark, udtaler Henrik Garver.

Vores nye konjunkturundersøgelse viser desuden, at branchens delmarkeder har udviklet sig forskelligt i de seneste seks måneder. Både boligbyggeri, erhvervsbyggeri og offentligt byggeri fortsætter fremgangen fra foråret, men kommer jo også fra et historisk lavt aktivitetsniveau. Delmarkedet for infrastruktur er gået i stå, og for andet halvår i træk oplevet vi negativ vækst i miljøsektoren, påpeger Henrik Garver.

Alt i alt må vi sige, at usikkerheden er stor, idet euro-krisen og den generelle økonomiske situation skaber stor usikkerhed på markederne. Det er på nuværende tidspunkt også for tidligt at sige noget entydigt om, hvilken betydning regeringsskiftet får. Men umiddelbart forventer vi en øget satsning inden for energi-, miljø- og klimateknologi, hvor danske rådgivere har en førerposition , siger Henrik Garver.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til adm. direktør Henrik Garver (hg(at)frinet.dk) på tlf. 40 82 43 38

Læs mere her

tags: euro, 2011, Europa, direktør, økonomi, virksomhed, Storebælt, teknologi, regering, energi, beskæftigelse, miljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar