tirsdag den 27. november 2012

Millionbevilling til A+E:3D, fase 2 - arkitekter og ingeniørers arbejde med design af bæredygtigt byggeri

Det gode ved denne erfaring er, at jeg pludselig forstår, at energi egentlig bare er en parameter, lige som alle andre parametre, der påvirker arkitekturens udtryk. Selvfølgelig er der meget man skal vide, men det er egentlig blot baggrundsstof .

Citatet stammer fra en arkitekt, der fik en øjenåbnende oplevelse, da han deltog i Akademisk Arkitektforenings kurser, Arkitektur + Energi, i 2010.

Og det er interessant, fordi erfaringerne omkring energioptimeret byggeri viser, at de streger, der slås meget tidligt i en designproces, er de allermest afgørende for om det lykkes at skabe bygninger, der er både god OG energioptimeret arkitektur.

Det er arkitekten, der slår de tidlige streger. Arkitekten er som regel generalist, der skal skabe helhed, Arkitekten har derfor både stor indflydelse på og stort ansvar for, om energioptimering og god arkitektur går i op i en helhed. Men arkitekten har ikke altid den meget specifikke viden på enkeltområder, som f.eks. aspekter af energi, der skal til for at kunne overskue alle parametrene i en helhed. A+E:3D bygger på disse erfaringer.

A+E:3D er et digitalt værktøj for arkitekter. A+E:3D giver arkitekter mulighed for meget tidligt i designprocessen at skabe det nødvendige overblik over arkitektur og energiforbrug i sammenhæng og sætte dette i forhold til det danske bygningsreglement.

Formålet er at sikre, at arkitektur og energi går op i en højere helhed fra et meget tidligt tidspunkt i formgivningsprocessen. Herved kan redskabet medvirke til at facilitere en konstruktiv dialog mellem arkitekt og ingeniør, i bestræbelserne på, i integreret samarbejde, at skabe energioptimeret arkitektur. A+E:3D benytter SBI s BE10 beregningskerne som grundlag for beregningerne og A+E:3D kan overordnet betegnes som en videreudbygning af BE10 programmet med et 3D interface.

Udviklingsprocessen vedr. A+E:3D forløber i to faser:

Fase 1 omfatter udvikling af et analyse- og dialogværktøj, der kan håndtere simple bygningsgeometrier. Fase 1 afsluttes i foråret 2011 med en betaudgave af A+E:3D, der stilles til rådighed for en række testere i arkitektbranchen, der skal anvende og afprøve programmet og bidrage til den videre udvikling af A+E:3D i fase 2.

Projektgruppen bag A+E:3D har nu fået bevilliget 1.7 mio dkk fra ELFORSK til at gennemføre fase 2 af udviklingsprojektet A+E:3D. Fase 2 vil komme til at dreje sig om videreudvikling af værktøjet, så det kan håndtere mere detaljerede bygningsgeometrier og give mere kompleks feedback til brugeren om anbefalinger og strategier.

Er du arkitekt og interesseret i at afprøve A+E:3D i betaudgave, er du velkommen til at henvende dig på info@apluse.dk.

Facts:
Udviklingen af A+E:3D er finansieret af ELFORSK-midler og de involverede parters egenfinansiering.

A+E:3D ligger i forlængelse af de succesrige projekter Arkitektur og Energi - Publikation fra 2006 og Arkitektur og Energi Kravspecifikation , udviklet af SBi, VGLCPH, Esbensen Rådgivende Ingeniører og Akademisk Arkitektforening, i samarbejde med Arkitektskolerne i København og Aarhus.

A+E:3D gennemføres af en multidisciplinær arbejdsgruppe, der er sammensat af repræsentanter fra det praktiske erhverv, forskningsmiljøer og udviklingsmiljøer. Projektgruppen består af:

Vibeke Grupe Larsen, VGLCPH, projektleder www.vglcph.dk

Rob Marsh, SBi, Statens Byggeforskningsinstitut, www.sbi.dk

Signe Kongebro, Henning Larsen Architects, www.henninglarsen.com

Janus Jagd, InteractiveLabProductions, www.interactivelabproduction.com

Henrik Sørensen, Esbensen Consulting Engineers, www.esbensen.dk

Annette Blegvad, Akademisk Arkitektforening, www.arkitektforeningen.dk

Læs mere her

tags: 2010, 2011, København, energiforbrug, 2006, energi, strategi, projektleder, miljø, værktøj,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar