mandag den 19. november 2012

Ny 2020-strategi skal løfte arbejdsmiljøet

En ny national arbejdsmiljøstrategi skal forebygge ulykker, fysisk nedslidning og problemer med det psykiske arbejdsmiljø. Strategien giver imidlertid kun et spinkelt håb om bedre sikkerhed i byggeriet, lyder vurderingen fra byggefagene i BAT.

Efter måneders tovtrækkeri på Christiansborg har en ny strategi for arbejdsmiljøindsatsen frem til 2020 set dagens lys. Strategien lægger først og fremmest rammerne for Arbejdstilsynets indsats i de kommende år. Bag den politiske aftale står regeringen, DF, De Radikale og Socialdemokraterne.

Arbejdstilsynets kontrol
Der indføres nu et såkaldt risikobaseret tilsyn. Det betyder, at Arbejdstilsynet især skal føre tilsyn med de virksomheder, som har de største problemer med arbejdsmiljøet. Samtidig sikres det, at Arbejdstilsynet skal udføre kontrol i så godt som alle virksomheder inden udgangen af 2019.

"BAT ser positivt på idéen om det risikobaserede tilsyn. Vi har en klar forventning om, at den nye model vil styrke Arbejdstilsynets kontrol med virksomhederne i bygge & anlæg," udtaler Jørn Erik Nielsen, der er formand for BAT's arbejdsmiljøudvalg.
"Vi er også tilfredse med, at Arbejdstilsynet nu skal holde et vågent øje med de firmaer i byggeriet, hvor myndigheden rent faktisk konstaterer, at der er problemer i arbejdsmiljøet," påpeger Jørn Erik Nielsen.
Tiden vil vise, om Arbejdstilsynet råder over tilstrækkelige økonomiske resurser til at løfte opgaven frem til 2020. I hvert fald vil BAT følge omlægningen af Arbejdstilsynets indsats nøje og vil holde øje med, at der ikke slækkes på kontrollen ude på arbejdspladserne de brodne kar i branchen skal holdes i kort snor, så ingen går på kompromis med sikkerheden.

Kan ikke selv
2020-strategien medfører også ændringer af Arbejdstilsynets mulighed for at pålægge virksomheder at bruge autoriseret rådgivning. De påbud bliver givet til virksomheder, der ikke selv har magtet at skabe et forsvarligt arbejdsmiljø. I regeringens udspil til den nye strategi blev der lagt op til at fjerne tre ud af fire typer rådgivningspåbud, men efter pres fra Socialdemokraterne er det lykkedes at fastholde størstedelen af de rådgivningspåbud, som myndigheden har til rådighed i sin værktøjskasse.

"Nu er det ikke sådan, at vi jubler over den nye ordning med rådgivning, men vi er da glade for, at det lykkedes at amputere det ideologiske forslag, som ministeren først lagde på bordet," siger Jørn Erik Nielsen fra BAT.
BAT noterer sig i øvrigt med tilfredshed, at der skal igangsættes drøftelser mellem Arbejdstilsynet og arbejdsmarkedets parter for at finde ud af, hvor der bør indføres nye former for rådgivningspåbud til de virksomheder, der reelt har behov for ekstern rådgivning.

Prioriterede områder
Aftalen om den nye arbejdsmiljøstrategi sætter tre konkrete mål for arbejdsmiljøindsatsen, nemlig

at antallet af alvorlige arbejdsulykker skal reduceres med 25 %
at 20 % færre skal være psykisk overbelastede
at 20 % færre i 2020 skal have overbelastninger i muskler og skelet
BAT er enig i, at de prioriterede områder er vigtige, selvom BAT oplever, at de fastsatte reduktionsmål er uambitiøse, ikke mindst set i lyset af, at der er tale om en 10-årig strategi.

Yderligere oplysninger om denne pressemeddelelse:
- Jørn Erik Nielsen, formand for BAT's arbejdsmiljøudvalg: 3916 7900 eller 4010 1618
- Ulrik Spannow, arbejdsmiljøkonsulent i BAT: 8892 1111 eller 2532 4974

Baggrundsdata om BAT
BAT = BAT-kartellet = Bygge, Anlægs- og Trækartellet. BAT er en faglig samarbejdsorganisation for 7 LO-forbund med medlemmer i bygge- og anlægsbranchen samt træ- og møbelindustrien (3F, Dansk El-forbund, Malerforbundet i Danmark, Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal, HK/Privat samt Teknisk Landsforbund). BAT repræsenterer via de 8 forbund 140.000 erhvervsaktive medlemmer.

Læs mere her

tags: Danmark, kartel, Socialdemokrater, politi, HK, økonomi, 2020, 3F, LO, 2020, regeringen, virksomhed, ulykker, regering, Arbejdstilsynet, arbejdsmiljø, Christiansborg, strategi, organisation, arbejdsmarked, pressemeddelelse, Dansk Metal, miljø, værktøj,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar