Der skal ikke herske tvivl om årsag og virkning, når det handler om kollaps af større bygværker. Dansk Byggeri vil med en havarikommission have sandheden frem og formidlet vigtig viden til byggeriets parter
Der har desværre været alt for mange kollaps af større bygningsværker, og heldigvis er det ikke endt med tab af menneskeliv. Det kunne godt have været resultatet af de i alt femten kollaps, der er sket i store konstruktioner siden Siemens Arena i Ballerup i 2003 - heriblandt Gigantium i Aalborg og Europas største go-karthal i Hasselager ved Aarhus.
Byggeerhvervet er trætte af den usikkerhed og de mange gætterier, der kommer i kølvandet på disse kollaps, hvor vi senest har været vidne til et tagkollaps på Club Danmark-hallen i Valby.
- Vi vil derfor atter opfordre til, at der i Danmark - som i England og Finland - sammensættes en permanent havarikommission, som kan sendes i marken straks efter, at der sker større bygningskollaps. Hurtig og effektiv udrykning er vigtig for at få bedst muligt overblik og få dokumentation for årsagerne til et bygningskollaps, fastslår direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri
For Dansk Byggeri og andre dele af byggeriet er der stor interesse for at komme tættere på årsag og virkning og blive klogere på byggeteknik, vedligehold og - ikke mindst - konsekvenser af klimapåvirkninger som sne, vind og vand.
- Dansk Byggeri har flere gange peget på, at et ekspertberedskab i form af en havarikommission bør etableres. En havarikommission bør bestå af 4 til 6 eksperter inden for statik og byggeteknik, som uvildigt danner sig et professionelt overblik og får samlet den nødvendige dokumentation straks efter større bygningskollaps eller følgeskader af klimapåvirkninger.
- Det tjener ikke noget fremadrettet formål, at medierne gang på gang skal kanalisere myter og halve forklaringer. Vi har tværtimod brug for troværdige forklaringer på, hvorfor en bygning bukker under for fx klimatiske påvirkninger som sne, vind eller store vandmængder, siger Michael H. Nielsen.
For Dansk Byggeri er der ingen tvivl om, at byggeerhvervet selv har en stor interesse i at få fakta dokumenteret hurtigt og effektivt.
- Ikke bare for at placere ansvar, men i højere grad for at blive klogere og tage bestik af de erfaringer, der indsamles, når der bygges nyt og erfaringer med drift og vedligehold af bygninger. Det handler jo om at undgå, at vi en dag står med et bygningskollaps med fatale menneskelige omkostninger, slutte Michael H. Nielsen.
Dansk Byggeri opfordrer på den baggrund Erhvervs- og Byggestyrelsen til at tage initiativ til etablering af en permanent havarikommission på byggeområdet.
Kontakt:
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, på telefon 20 28 52 64
Pressechef Mogens Hjelm på telefon 40 29 92 32
Læs mere her
tags: England, Danmark, Siemens, Europa, direktør, 2003, Arena, Aalborg, omkostninger, Valby, Ballerup, Finland,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar