mandag den 10. december 2012

Dansk Byggeri opfordrer til gode snevaner

Nyheden om et kollapset tag i København har givet ny næring til spekulationer om byggesjusk, dårlig projektering og manglende vedligeholdelse af tage med store spærspænd. Dansk Byggeri ærgrer sig over, at bygningsejerne ikke har lært af de mange kollaps i vinteren 2009-2010

Når sneen ligger tungt på tagene, kan der i nogle tilfælde være risiko for, at belastningen bliver så stor, at taget ikke kan klare trykket. Det sker normalt kun, hvis bygningen er svækket af skader, manglende vedligeholdelse eller hvis der samtidig er meget blæst, som trykker sneen op i et hjørne, hvor den bliver liggende.

Afdelingschef Eva Kartholm, Dansk Byggeri vil ikke gætte på hvorfor taget på Club Danmark Hallen i Valby kollapsede i julen, men hun har hæftet sig ved, at sneen på hallen netop havde hobet til op i driver i den ene ende af hallen, og det bør få advarselslamperne til at blinke mener hun.

-Jeg forsøger ikke at løbe fra ansvaret, hvis årsagen er dårlig udførelse. Men jeg undrer mig alligevel over, at bygningsejerne ikke kan regne ud, at et meget skævt tryk fra store mængder sne, bør udløse en eller anden reaktion. Man kan fx med rette vurdere, om sneen kan ryddes væk fra taget uden det medfører en sikkerhedsrisiko. Så selvom jeg ikke vil løbe fra ansvaret, er der altså tilfælde hvor jeg mener, at bygningsejeren også må påtage sig sin del.

Erhvervs- og byggestyrelsen har i samarbejde med Dansk Standard undersøgt årsagen til de mange snekollaps sidste vinter. Undersøgelserne har resulteret i en lang rapport, der igen er blevet oversat til en række gode råd til ejerne af de bygninger, som kan være i risikozonen. De gode råd følges op med en række anvisninger til, hvad bygningsejeren kan gøre, for at minimere risikoen fx ved at rydde sit tag for sne. Begge dele kan ses på www.ebst.dk .

-Jeg kunne have på fornemmelsen, at vi ikke løser problemet med kollapsede tage, blot ved at udgive anvisninger. Der skal noget mere håndfast til fx en række orienteringsmøder for håndværkere og bygningsejere, hvor de gode råd kan opsættes til god praksis. Dansk Byggeri vil efter nytår se på behov og muligheder, for at sætte mere fokus på det gode snevaner der skal til, hvis ikke problemet skal vokse, slutter Eva Kartholm.

Kontakt
Afdelingschef Eva Kartholm, mobil 20 20 01 98
Redaktør Martin K.I. Christensen, telf. 72 16 01 53

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, 2010, København, nytår, blæst, Valby,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar