mandag den 21. januar 2013

Grønne ungdomsboliger i Esbjerg

Da Boligforeningen Ungdomsbo skulle opføre nye boliger blev der lagt stor vægt på bæredygtighed - med bygherrerådgiver Kuben Management og totalrådgiver dai arkitekter ingeniører er det blevet en succes.

Boligforeningen Ungdomsbo i Esbjerg er færdigt med det første større projekt med nye ungdomsboliger. Bæredygtighed og energioptimering har været en del af kravene til samarbejdspartnerne, og der er fuld tilfredshed med resultatet, både fra bygherren og de nye beboere.

- Energioptimering handler selvfølgelig om økonomi, men for os handler det også om at være med fremme, når det gælder byggeri. For eksempel solceller i første omgang var der ikke budget til det, men det lykkedes os, og det er jeg rigtig godt tilfreds med, fortæller Erik Lykke, teknisk chef hos Boligforeningen Ungdomsbo.

Det 184 m2 solcelleanlæg kommer primært til at dække forbruget i fællesarealerne med en produktion på 30.000 kWh.

Hele processen har bestået af udbudsrunde og arkitektkonkurrence. Til at køre den proces valgte Boligforeningen Ungdomsbo at benytte en ekstern samarbejdspartner, bygherrerådgiveren Kuben Management.

- Der var stor fokus på energioptimering, og som rådgiver er det altid spændende at være med i en proces, hvor bygherren ønsker lidt mere, end hvad reglementet kræver. Det må selvfølgelig aldrig gå ud over kvalitet eller indeklima, men det skærper kreativiteten, når energioptimering er i fokus, fortæller Karin Bundgaard, bygherrerådgiver hos Kuben Management.

Positive reaktioner

Kuben Management var også rådgiver i dommerprocessen, hvor repræsentanter fra boligforeningen, en repræsentant fra Esbjerg Kommune samt Esbjerg Kollegieforening skulle udvælge det vindende arkitektfirma.

- Boligforeningen Ungdomsbo har fået opfyldt deres vision om at opføre et unikt og attraktivt ungdomsboligprojekt, som fremstår som et forbillede for energibesparelser og anvendelse af energiteknologier. Det kan vi som rådgivere kun være tilfredse med, siger Karin Bundgaard fra Kuben Management.

d.a.i. arkitekter ingeniører blev vinderne, der skulle tegne huset, der nu har inviteret beboerne ind i de 42 ungdomsboliger.

- Vi synes, projektet er blevet godt, fordi energioptimeringerne er blevet tænkt ind fra starten, og de har været med til at skabe formen på bygningen. Bygningen har nemlig form som en vifte. På den måde har vi opnået en stor sydvendt facade. Solcellerne er placeret på denne facade, og de er derved blevet en integreret del af bygningen, fortæller Kristina Rytter, ledende arkitekt på opgaven.

Og reaktionerne er indtil videre kun positive.

- Vi bliver brugt som reference på grund af vores fokus på bæredygtighed, og det er jeg glad for at stå til rådighed for vi er stolte af at være foregangspersoner. Vi får også henvendelser fra studerende, der gerne vil høre om solceller, og vi skilter også med det over for beboerne med et display i hallen. I det hele taget har det været en god proces, fortæller Erik Lykke.

Om ungdomsboligerne

42 lejligheder i 8 etager.

Energiklasse 1 / energiklasse 2015

184 m2 solcelleanlæg med en forventet produktion på 30.000 kWh. Produktionen skal primært dække forbrug på fællesarealer.

Indflytning ved studiestart 2012

Ungdomsbo i Esbjerg er slet ikke færdige med spændende projekter. Endnu et energivenligt ungdomsboligprojekt med 57 boliger er under projektering af Cebra Arkitekter fra Aarhus. Efter planen sættes der gang i byggeriet til foråret, og boligerne ventes indflytningsklar til studiestart aug. 2014.

Læs mere her

tags: Esbjerg, økonomi, 2012, teknologi, kreativ, energi, Management, studerende, konkurrence, boligforening, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar