lørdag den 12. januar 2013

Pihl bygger underjordisk søfartsmuseum


Handels- og Søfartsmuseet i Helsingør har i næsten 100 år haft til huse på Kronborg Slot, men den 17. september tog kulturminister Per Stig Møller det første, officielle spadestik til et nyt Søfartsmuseum i Helsingør.

E. Pihl & Søn A.S. har vundet råhusentreprisen på det nye Søfartsmuseum, der skal nedgraves i en gammel tørdok mellem Kronborg Slot og det nye Kulturværft, som bl.a. rummer bibliotek og café, og som Pihl i øvrigt er ved at lægge sidste hånd på, inden det åbner for publikum. Sammen indgår bygningsværkerne som en vigtig del af Kulturhavn Kronborg, der også omfatter en modernisering af Helsingør Havn og genskabelse af Kronborgs forsvarsværk.

Museet bliver bygget nede i og under jorden, rundt om en eksisterende 150 meter lang tørdok, hvor det bliver muligt at holde udstillinger og forskellige arrangementer.

Søfartsmuseet er tegnet af Bjarke Ingels Group, og bygherren, Maritim Museums Byg ApS, realiserer projektet med støtte fra 11 fonde: A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Arbejdsmarkedets Feriefond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Dampskibsselskabs Orient's Fond, Den Danske Maritime Fond, JL-Fondet, Oticon Fonden, TK Foundation, TORM's Understøttelsesfond og ØK's Almennyttige Fond.

-Pihl har opført flere museer, bl.a. Museum of Liverpool, som ligger i et dokområde. Men så vidt jeg ved, findes der ikke andre maritime museer i verden, som er placeret nede i en dok af denne størrelsesorden, og det bliver en spændende opgave, hvor Pihl blandt andet skal etablere en ca. 35 meter dyb, vandtæt væg om hele dokken, som kommer til at gå ca. 8-10 meter ned i kalklaget, oplyser projektdirektør Hans Anker Nielsen fra E. Pihl & Søn A.S., der har mange års erfaring med komplicerede anlægs- og byggeprojekter.

Pihl har vundet råhusentreprisen og skal færdiggøre museet i løbet af de næste ca. to år til aflevering i 2012.

Rådgivende ingeniør er Rambøll A/S, og Alectia A/S deltager som bygherrerådgiver i styringen af projektet. Det nederlandske arkitektfirma Kossmann.Dejong skal stå for udstillingsdesignet i museumsbygningen, hvor rammerne vil være tilstede for moderne historieformidling og udstilling af langt større dele af museets anseelige samling end det er tilfældet i de nuværende lokaler.


Læs mere her

tags: direktør, Liverpool, Per Stig Møller, jorden, 2012, museum, Helsingør, Pihl & Søn, Rambøll,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar