Den omstridte knivlov er nu blevet ændret, så håndværkerne igen må tage kniven med sig til og fra arbejde, uden at blive stemplet som kriminelle.
Kniv, skruetrækker og hammer. Disse redskaber er en naturlig del af håndværkernes hverdag. Men i hånden på de forkerte kan de også benyttes som farlige våben. Netop håndværkernes knive har derfor været genstand for diskussion, da den omstridte knivlov blev indført. For knivloven gjorde det pludselig også ulovligt for håndværkerne at gå med en kniv i lommen, hvis de for eksempel slog et smut forbi kiosken på vej til og fra arbejde.
- I byggeriet har vi længe efterspurgt en lempelse af knivloven, så håndværkerne har mulighed for at færdes med deres arbejdsredskaber uden risiko for at blive straffet for det, fortæller Eva Kartholm, afdelingschef i Dansk Byggeri.
Rigsadvokaten har nu kigget på de situationer, hvor det er naturligt at have en kniv med. Resultatet er en ændring af loven, så gulvlæggere, malere, tømrer og andre håndværkere, der bruger kniven professionelt, kan færdes med en kniv i lommen eller i bilen, uden at det bør give problemer. Nu er loven ændret til, at de pågældende lovligt må gøre ophold undervejs med deres knive, hvis det ud fra en samlet vurdering af omstændighederne må anses for rimeligt.
- Knivloven har mig bekendt kun givet anledning til meget få konkrete problemer. Men det er klart, at det har været både ubehageligt og besværligt for de af vores medlemmer, der ikke kan udføre jobbet uden at bruge en speciel kniv. Og jeg tror, at de fleste, der har forsøgt at sætte glasvæv op, forstår, hvorfor fx maleren har brug for en skarp kniv i lommen på arbejdsbukserne. Så jeg er glad for, at loven nu er lempet, så den passer til virkeligheden, siger Eva Kartholm.
Det er stadig strafbart at bære kniv uden for arbejdsmæssige sammenhænge, og hvis man for eksempel skal til sport eller koncert efter arbejde, anbefaler Dansk Byggeri, at man lader kniven ligge.
- Man skal huske, at intentionen med loven var, at undgå de meget grimme sager om vold i nattelivet. Træffes man med en kniv i en sammenhæng, som ligner den, loven forsøger at begrænse, så falder hammeren. Straffen for at overtræde knivforbuddet er enten en bøde på 3.000 kr. eller fængsel i syv dage, fastslår Eva Kartholm.
Yderligere information:
Afdelingschef Eva Kartholm, Dansk Byggeri, telefon 20 20 01 98
Kommunikationskonsulent Anja Binderup telefon 25 66 63 07
Læs mere her
tags: våben, bilen, fængsel, koncert, kriminelle,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar