torsdag den 28. marts 2013

Byggeriet ser fremad

Dansk økonomi har oplevet det kraftigste tilbageslag i konjunkturerne siden 1930 erne. Ikke mindst byggeriet er hårdt ramt.

- Aktiviteten i vores branche var lav i 2009, arbejdsløsheden steg, og det samme gjorde antallet af konkurser. De seneste nøgletal tyder på, at bunden er nået. Men som vi alle ved, er bygge- og anlægsbranchen meget følsom over for den generelle økonomiske udvikling i samfundet. Derfor vil de positive tendenser højst sandsynlig først slå igennem i 2011, indledte formand for Dansk Byggeri, Halldor P. Ragnarsson, sin beretning ved det årlige repræsentantskabsmøde den 6. maj på Radisson Blu Scandinavia Hotel i København.

Men når man befinder sig i en økonomisk krise, må man se på de områder, hvor der er mulighed for vækst. Også derfor er klima- og energiområdet centralt for Dansk Byggeri.

- I byggeriet er vi klar til at påtage os en ledende rolle for at gennemføre energirigtige løsninger, så det bliver muligt at nå regeringens mål om, at Danmark bliver et fossilfrit samfund i 2050.

Dansk Byggeri vil arbejde for at stimulere løsninger på det tekniske område og påvirke den enkelte boligejers adfærd. Det drejer sig blandt andet om bedre energimærkning, vedvarende energi, der er indbygget i boligen, at få det offentlige til at blive frontløber for at modne markedet og ikke mindst at øge kompetencerne i erhvervet gennem uddannelse og forskning.

Konkurrence fra udlandet
Når ordrebogen er tom, bliver presset fra udlandet også mere synligt. Derfor har debatten om udenlandsk arbejdskraft spillet en stor rolle i det forløbne år.

- Danske bygge- og anlægsvirksomheder har stor fordel af et frit og åbent marked. Vi slipper ikke for konkurrence fra udenlandske virksomheder. Men det skal foregå på fair og overenskomstmæssige vilkår. Derfor har vi lagt pres på regeringen for at få reglerne i RUT-registret strammet op. Det er lykkedes. Og der er ingen tvivl om, at de nye regler vil spille en vigtig rolle i kampen for at få ordnede forhold på det danske arbejdsmarked.

Udenlandsk arbejdskraft satte også sit præg på dette års overenskomstforhandlinger. Resultatet er blandt andet meget klare aftaler om hurtigt og effektivt at slå ned på brud på danske overenskomster.

- Når en udenlandsk virksomhed stikker af fra betaling af løn, pension med mere for millionbeløb, har den ikke bare snydt medarbejderne. Den har også taget sig en konkurrencefordel over for danske virksomheder, som de slår af banen for derefter at løbe fra regningen. Det er uacceptabelt. Med den nye overenskomst får vi langt bedre mulighed for aktivt at modarbejde svindel og undergravning af aftalerne på arbejdsmarkedet.

Fremtidens arbejdskraft
Et af de meget konkrete resultater af den økonomiske krise er det markante fald på 35 % i antallet af indgåede uddannelsesaftaler.

- Det er vigtigt, at vi alle gør vores yderste for at være med til at uddanne de kommende medarbejdere i branchen. Der er heldigvis et godt samarbejde med erhvervsskolerne. Og Dansk Byggeris repræsentanter på skolerne gør et stort arbejde for at sikre kvaliteten af praktikpladser og uddannelser, sagde Halldor P. Ragnarsson.

Efter repræsentantskabsmødet blev dørene slået op for Dansk Byggeris Årsdag. Temaet var 'Danmark i vækst', og på konferencen debatterede deltagerne, hvordan byggeriet kan bidrage til den økonomiske vækst fremover.

Læs mere om Dansk Byggeris Årsdag :
http://www.danskbyggeri.dk/om+dansk+byggeri/om+organisationen/repr%c3%a6sentantskab/%c3%a5rsdag+2010

Kontakt
Adm. direktør Lars Storr-Hansen, mobil 41 19 33 04
Kommunikationskonsulent Anja Binderup, mobil 25 66 63 07

Læs mere her

tags: arbejdsløshed, Danmark, 2009, 2010, 2011, København, direktør, økonomi, uddannelse, konkurs, nøgletal, boligejer, overenskomster, regeringen, udland, arbejdsløs, virksomhed, regering, energi, praktikplads, organisation, arbejdsmarked, energiområde, arbejdskraft, konkurrence,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar