Det er både populært, fornuftigt og relativt let at spare på vandet i bruseren, vandhanen eller toilettet. Men det kan ende med at blive en bekostelig affære at spare på vandet, hvis man ikke søger rådgivning hos en autoriseret vvs-installatør.
Konsulent i TEKNIQ Installatørernes Organisation Henrik Poulsen kommer med to konkrete eksempler på, hvad der kan gå galt.
Hvis man for eksempel selv installerer et vandbesparende toilet i en eksisterende afløbsinstallation eller installerer vandbesparende armaturer, brusehoveder eller lignende for at spare på vandet, så kan det få et uheldigt udfald. Dels kan afløbsledningen stoppe til, fordi den er dimensioneret til en større vandmængde, dels kan rørinstallationen gennemtære, fordi den er beregnet til at håndtere et større vandflow, forklarer Henrik Poulsen.
Vandbesparelser er nemlig en væsentlig mere kompliceret affære end blot at købe et sparefilter til vandhanen eller købe et vandbesparende produkt i det nærmeste byggevaremarked.
Det er et generelt problem i forhold til vandbesparelser, at de rørinstallationer, der er i langt de fleste bygninger, er installeret i en tid, hvor man brugte meget vand. Det betyder, at installationerne er bygget til at håndtere større vandmængder, og hvis der så ikke længere strømmer samme vandmængde gennem, så vil materialet reagere ved at gennemtære. Det kan forårsage en større vandskade, siger Henrik Poulsen.
Han understreger, at vandbesparelser derfor ikke kun er et spørgsmål om den enkelte hane, det enkelte toilet eller den enkelte vaskemaskine. Det er et spørgsmål om hele installationen.
Det er logik for den enkelte forbruger, at vandbesparelser er mindre vand ud af hanen. Men en fagmand ved, at det er nødvendigt at tænke hele bygningens vandinstallation ind altså at rørene for eksempel også kan tåle, at der løber mindre vand gennem dem. Konkret kan det betyde, at man skal vælge et produkt, der passer til installationen eller installere vandbesparende produkter i forbindelse med en udskiftning eller modernisering af installationen, siger Henrik Poulsen og fortsætter:
Derfor er det vigtigt, at man ikke tager en hurtig beslutning i byggevaremarkedet eller tror, at man kan klare det hele selv. Det giver muligvis et lavere vandforbrug, men det kan få store og dyre konsekvenser, hvis hele vandinstallationen ikke hører sammen.
Han understreger dog, at det er ganske fornuftigt at tænke i vandbesparelser både af hensyn til vandregningen og miljøet.
Men det er afgørende, at man søger rådgivning hos en autoriseret vvs-installatør, før man gør noget selv. På den måde sikrer man sig, at hele løsningen holder. Herudover får man klarhed over, hvad man kan lave selv, og hvad man har behov for professionel hjælp til.
Yderligere information, kontakt:
Konsulent i teknisk afdeling i
TEKNIQ Installatørernes Organisation
Henrik Poulsen, tlf. 77 42 42 44, e-mail: hpo@tekniq.dk
Læs mere her
tags: miljø,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar