mandag den 25. marts 2013

Miljøminister: Stil krav om lovligt og bæredygtigt træ

Miljøministeriet udgiver i dag en ny vejledning, der gør det lettere for offentlige indkøbere og byggeansvarlige at stille krav om dokumenterbart lovligt og bæredygtigt træ. I forhold til ministeriets første vejledning fra 2003 gælder den nye vejledning ikke kun tropisk træ men træ fra hele verden. Samtidig gives der anvisninger på både lovligt og bæredygtigt træ, så det bliver lettere for indkøberne at foretage det rette valg.

Offentlige indkøbere bør selvfølgelig købe lovligt og bæredygtigt træ. Og derfor skal det være normen for leverancer til det offentlige, at træet er dokumenterbart lovligt og bæredygtigt produceret. De leverandører, der kan levere lovligt og bæredygtigt træ og i øvrigt være konkurrencedygtige på pris og kvalitet skal mærke øget efterspørgsel og øgede markedsandele, siger miljøminister Karen Ellemann (v) og fortsætter:

Den nye vejledning dækker ikke kun tropisk træ men al slags træ. Dermed er der mulighed for at stille krav om lovligt og bæredygtigt træ fra alle dele af verden. Det er væsentligt, da det ikke altid er til at se på træet, om det kommer fra et problemområde eller ej - og illegal skovhugst kan foregå på alle breddegrader. Derfor er det nødvendigt, at indsatsen er global, og at der stilles krav om, at træet er lovligt og helst også bæredygtigt produceret, uanset hvor det kommer fra.

Miljømæssigt er det ofte en fordel at bruge træ frem for andre mere miljø- og CO2-belastende materialer hvis træet vel at mærke er dyrket og fældet på lovlig og bæredygtig vis. Ulovlig og ubæredygtig skovdrift bidrager til voldsomme skovrydninger og udpiner skovene.

Danmark var i 2003 blandt de første lande i verden til at udgive en vejledning om offentligt indkøb af lovligt og bæredygtigt træ og har siden stået i spidsen for international erfaringsudveksling, når det gælder om at fremme bæredygtig skovdrift gennem offentligt indkøb af træ. I dag fører en halv snes lande, heraf seks EU-lande, samt en række stater i USA en aktiv indkøbspolitik for træ, og flere er på vej, mens der i EU arbejdes på fælles retningslinjer på området.

Jeg glæder mig over, at Danmark viser vejen frem, så flere andre lande også promoverer lovligt og bæredygtigt træ i de offentlige indkøbspolitikker. Det kan først virkelig mærkes i verdens skove, når vi er mange, der trækker i samme retning, siger miljøminister Karen Ellemann.

I forhold til tidligere er vejledningen gjort mere operationel med flere eksempler på kravspecifikationer og udbudsvilkår. Vejledningen peger på FSC- og PEFC-certificeret træ som eksempler på dokumentation for lovligt og bæredygtigt træ og giver også råd om ordninger, som alene garanterer lovligt træ.

Tal fra tidligere undersøgelser viser, at det offentlige årligt køber træ for omkring 250 millioner kroner. Dertil kommer træ i form af møbler og papir mv. for mere end 2 milliarder kroner årligt.

Vejledningen findes på Skov- og Naturstyrelses hjemmeside og kan læses her: www.skovognatur.dk

Fakta:
Ca. 8 % af verdens samlede skovareal er certificeret.
Fordelingen globalt på de to store certificeringsordninger er: FSC 28 %, PEFC 65 %, Øvrige 7 %.

Kilde: ITTO, 2007

Læs mere her

tags: USA, Danmark, 2003, EU-lande, politi, Vejle, EU, 2007, konkurrence, Ford, miljø, Fakta, Miljøminister,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar