Flere virksomheder nedprioriterede sidste år kurser og efteruddannelse for deres ledere. Det viser en opgørelse fra Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri har opgjort ledernes kursusaktivitet for 2009, og kan konstatere, at stort set alle områder, har haft faldende aktivitet i 2009. Værst ser det ud i forhold til de hårde ledelseskompetencer som planlægning, teknik og økonomi hvor 2009-niveauet ligger 36 % under aktiviteten året inden.
Også ledelseskurserne falder drastisk, med 33 % mens jura og overenskomst nøjes med et aktivitetsfald på 23 % sammenlignet med året inden. Til gengæld tegner de lovpligtige arbejdsmiljøuddannelser for henholdsvis sikkerhedsgrupper og koordinatorer sig for halvdelen af den samlede aktivitet.
Opgørelsen viser, at Dansk Byggeri har afholdt i alt 3124 kursusdøgn i 2009. I opgørelsen er ikke medtaget længere forløb som fx Byggeriets Lederuddannelse, Byggeriets Industrilederuddannelse og Ejerlederuddannelsen. Alt i alt falder antallet af kursusdøgn med ca. 25 %.
- Det er enkelt nok at forklare faldet. Der er knaphed på ressourcer i bygge- og anlægsvirksomhederne, der har det hårdt i den finansielle krise. Af samme grund har mange virksomheder taget afsked med de medarbejdere, som måske umiddelbart havde den korteste anciennitet og det største uddannelsesbehov. Tilbage i virksomhederne er garvede byggefolk, der ikke i samme udstrækning har akutte behov for at vide noget fx om fagets jura, personligt lederskab, overenskomster eller lignende, siger Eva Kartholm, afdelingschef i Dansk Byggeri, Kursus og Udvikling.
Hun advarer om, at det kan være en kortsigtet løsning, ikke at sørge for den løbende udvikling af medarbejderstaben, for netop i krisetider, er det relevant at sørge for, at de medarbejdere som skal styre virksomheden gennem de største vanskeligheder, også er forsynet med de skarpeste værktøjer.
- Selvom man har erfarne medarbejdere, som har beskæftiget sig med feltet i mange år, må man forvente, at feltet også udvikler sig, så det er nødvendigt med løbende opdateringer af den eksisterende viden. Det gælder både inden for de lidt hårdere emner som jura og planlægning men i høj grad også inden for de bløde personrelaterede ledelsesområder, siger Eva Kartholm.
Ser man specifikt på de bløde kompetencer, så følger kurserne en jævnt dalende kurve. Der var 700 kursusdøgn i 2007, 550 i 2008 og altså kun godt 400 i 2009.
-Det manglende fokus på god ledelse, og på at styrke sine kompetencer på det felt kan nemt have kedelige konsekvenser på længere sigt, siger Eva Kartholm Og tilføjer:
- Når man iagttager arbejdskraftprognoserne, kan man se, at sektoren i løbet af de kommende år får en markant mangel på arbejdskraft. Det er en ledelsesmæssig opgave at sørge for, at jobbene er attraktive, og at sektoren er i stand til at tiltrække arbejdskraft på alle niveauer.
Dansk Byggeri fortsætter indsatsen, og holder trods nedgangen fokus på at tilbyde medlemmerne relevante brancherettede kurser rundt om i landet.
Yderligere oplysninger:
Eva Kartholm, afdelingschef, Dansk Byggeri, telefon 72 16 01 42
Henriette Døssing, pressekonsulent, Dansk Byggeri, telefon 72 16 02 84, mobil 21 46 62 16
Læs mere her
tags: 2009, 2008, økonomi, uddannelse, overenskomster, virksomhed, 2007, arbejdsmiljø, efteruddannelse, arbejdskraft, miljø, værktøj,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar