søndag den 30. juni 2013

Baghaven giver tyvene arbejdsro

Indbrudstyve foretrækker at arbejde uforstyrret bag høje hække og plankeværk. I en villa uden for Aarhus smuttede de for nylig om i baghaven, fandt en kampesten og gik løs på terrassedøren.

Det skete en almindelig lørdag. I fuldt dagslys og inden for ganske få timer, mens Preben Andersen og kæresten var på besøg hos noget familie. Da de kom hjem, var ruden i deres terrassedør forsøgt smadret, dørrammen var flækket og en kampesten fra et af havens bede lå smidt på terrassen som en kedelig hilsen fra de ubudne gæster.

Det var et chok, fortæller Preben Andersen, der kun havde boet i villaen uden for Aarhus i fem måneder og netop havde fået den renoveret fra kælder til kvist.

Alt var lige lavet så fint i stand, og så kommer der nogen og forsøger at bryde ind i vores hjem og vores privatliv. Det er virkelig grænseoverskridende. Man bliver først vred, og så bliver man ked af det og utryg, siger han.

I 2012 blev der anmeldt 43.266 indbrud i danske boliger. Det svarer til fem indbrud i timen og en stigning på 48 procent siden 2005, hvor antallet af anmeldelser lå på 29.275. Ifølge Det Kriminalpræventive råd er netop terrassedøre særligt udsatte, da tyvene ofte kan stå skjult fra naboer og nysgerrige blikke og endda tillade sig at larme lidt omme i folks private haver.

Hos Preben Andersen må de have larmet mere end bare lidt. Tyvene havde forsøgt at smadre ruden i parrets terrassedør, sprosserne var knækkede og dørrammen flækket indvendig fra top til bund. Men ind var tyvene ikke kommet. Ruden var fra producentens side lamineret, hvilket gør den næsten umulig at smadre, samtidig var døren udstyret med forstærkede lukkepunkter i låsen og stærkere beslag altsammen som et værn mod indbrud.

Jeg havde helt ærligt ikke forestillet mig, at vi skulle få brug for det, siger Preben Andersen, men da vi alligevel skulle skifte til nyt, valgte vi vinduer og døre fra Rationel med ekstra sikkerhed, og det blev vores held. Tyvene endte simpelthen med at give op.

I andre lande er det et lovkrav, at man ved renovering og nybyggeri sikrer sit hjem mod tyveri præcis som man skal sikre det mod brand, energifrås og så videre. Sådan et krav har vi ikke i Danmark, og kun de færreste tænker sikkerheden ind af sig selv. Det Kriminalpræventive Råd oplyser, at gamle låse, råddent karmtræ og korte skudrigler giver tyvene alt for let spil her i landet. Og at problemet får lov at fortsætte, fordi folk tænker, at indbrud ikke rammer dem.

Det tænkte Preben Andersen også indtil for få måneder siden. Nu er han blevet klogere og en ny terrassedør fattigere.

Selvfølgelig er det ærgerligt, at man skal ud og købe både en ny dør og en ny ramme, men det er ingenting imod, hvordan det ville have været, hvis tyvene var kommet ind i vores hjem.

Fakta: Tjek din bolig før tyven gør det

Mange års indbrudsstatistik viser, at tyven går ind på steder, der ligger skjulte eller tilbagetrukket fra vejen, og at han benytter sig af dårlige vinduer og døre, der er nemme at bryde op, skriver Det Kriminalpræventive Råd i pjecen Beskyt dig mod indbrud.

I dit boligområde kan du vurdere risikoen for indbrud ved at se på, hvor nemt det er for tyven at komme ubemærket til og fra din bolig:

Er der gode flugtveje, fx stier omkring boligen
Bor du i et parcelhusområde, hvor der kun er få beboere hjemme om dagen
Er der høj og tæt bevoksning eller et plankeværk, tyven kan gemme sig bag
Er der støjende omgivelser, så man ikke hører et indbrud

Du skal gøre boligen svær at komme ind i, og det gøres bedst ved at sikre dørene og vinduerne. Læs mere på www.dkr.dk og få eventuelt hjælp af en fagmand.

- Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Fakta: Husk sikkerheden, når du køber vinduer og døre

Nyere vinduer og døre vil ofte være sværere at bryde op end gamle. Hos vinduesproducenten Rationel kan man i dag slet ikke få produkter uden robuste beslag og limet rude som standard. Derudover kan man vælge ekstra tiltag, alt efter hvor man bor:

I byerne vil tyvene typisk hellere brække en dør eller et vindue op eller afmontere glaslister og fjerne ruden i stedet for at knuse den med støj til følge. Derfor kan det være fornuftigt med forstærkede lukkepunkter i låsen, stærkere beslag og sikkerhedslimet rude.

På landet kan tyvene typisk støje uden problemer, fordi der er langt til naboerne. Derfor kan man overveje en lamineret rude, som tager længere tid at knuse.

- Kilde: Thomas W. Hansen, sikkerhedsrådgiver hos Rationel

Læs mere om Rationels sikkerhedspakker her

Læs mere her

tags: Danmark, indbrud, 2012, energi, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar