lørdag den 27. juli 2013

Tagsten klæder nu også facader

Et af Danmarks første nybyggerier, hvor der helt utraditionelt er brugt tagsten til facaden, står nu færdigt. Det er en billigere løsning, som samtidig giver nye arkitektoniske muligheder.

De færreste kan gætte, hvad facaden består af, når de ser det, for tagsten på en husfacade er et meget ualmindeligt syn i Danmark. Men danskerne kan lige så godt begynde at vænne sig til det, for der er mange fordele ved den nye trend.

"Vi ledte efter noget, der var anderledes end de almindelige facadematerialer, og som var til at betale. Den blådæmpede Pottelberg 301 tagsten fra teglproducenten Wienerberger er et interessant alternativ, der giver en flot overflade, og som samtidig er robust," fortæller Iben Krause, projektchef, Arkitekt MAA hos Juul | Frost Arkitekter, der står bag byggeriet i Odense.

De 72 lejligheder er bygget efter Nærbo Boligkonceptet som M.T. Højgaard har udviklet i samarbejde med Juul | Frost Arkitekter, hvor elementerne er præfabrikerede. En af de ting, arkitekterne ledte efter, var derfor et facademateriale, som egnede sig til den type byggeri.

"Fordelene ved tagsten på facaden er, at de kan sættes direkte op og ikke behøver eget ophængsystem. Det betyder, at vi kan lukke huset med det samme, og så beklæde det med tagstenene. Det er i høj grad med til at optimere processen," fortæller Iben Krause.

Danske bygninger får nu også del i trenden
I Holland, Tyskland, Belgien og Frankrig er det efterhånden et almindeligt syn med tagsten på facader. Sidste år vandt arkitekterne bag renoveringen af WWF Verdensnaturfondens hovedkvarter i Holland den prestigefyldte pris World Brick Award for deres innovative design af Pandabygningen, hvor facaden er prydet med tagsten i fem forskellige farver.

I Danmark er det først for nylig, at arkitekter har fået øjnene op for de arkitektoniske muligheder i tagsten til facader. Indtil videre er det især ved facaderenovering, at løsningen har vist sin berettigelse. Det skyldes, at det er en hel del billigere at beklæde eksisterende vægge med tagsten, end hvis der skulle opføres en ny ydermur med traditionelle mursten.

"Potentialet er stort, især hos de mange gamle fabrikker og bygninger, der bliver lavet om til boliger og kontorer. På disse bygninger kan man opføre en konstruktion til beklædningen, hvor der er afsat plads til efterisolering, hvorefter det er enkelt at placere tagstenene på lægterne. På den måde behøver man ikke bygge en helt ny ydermur. Løsningen koster således kun ca. 1/3 af en traditionel opmuret væg," siger produktchef for tagsten hos Wienerberger A/S John Rudbjerg.

Wienerberger har store forventninger til salget af tagsten til facaden både ved nybyggeri og renoveringer. Udover at der er mange penge at spare, er det især de arkitektoniske muligheder med flere farver, nuancer og strukturer, som Wienerberger forventer vil tiltale arkitekter og projekterende herhjemme.

Et eksempel for andre
Byggeriet i Odense er et af de første nybyggerier med tagsten på facaden, og Iben Krause mener bestemt, at Juul | Frost fremover vil klæde flere facader med tagsten:

"Mens byggeriet var i gang foreslog vi det til andre bygherrer med lignende projekter, men vi fik en lidt tøvende respons. Jeg tror ikke, folk helt har kunnet se det for sig. Derfor er vi glade for, at byggeriet nu står færdigt, så vi kan bruge det som reference, når vi taler om at bruge tagsten til facader. Nu er der et konkret eksempel at vise frem, som vi er meget stolte af."

Om Wienerberger
Wienerberger er verdens største producent af mursten og nummer to på tegltagstensmarkedet i Europa. Herhjemme har Wienerberger et af de bredeste sortimenter af mursten, tagsten, belægningstegl og teglblokke. Wienerberger producerer i Danmark tegl på Sønderskov Teglværk ved Varde, Pedershvile i Nordsjælland samt Petersminde Teglværk ved Stenstrup på Fyn.
 

Læs mere her

tags: Danmark, Tyskland, Europa, Holland, Frankrig, Odense, Nordsjælland, Belgien, penge, Ford, Højgaard, husfacade, Wien,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar