onsdag den 30. oktober 2013

Arkitekter glemmer de handicappede

En opgørelse fra Lokale– og Anlægsfonden viser, at mange arkitekter ikke tegner tilfredsstillende handicapfaciliteter til idræts– og kulturfaciliteter. Handicapadgang, omklædning og toiletter er en del af manglerne.

De handicappede bliver ofte glemt, når danske arkitekter tegner idræts– og kulturbyggeri.
Lokale– og Anlægsfonden har lavet en opgørelse af 45 arkitekttegninger af idrætsbyggerier, som fonden har rekvireret hos en række bygherrer. Opgørelsen viser, at flere arkitekter glemmer en række faciliteter, som er nødvendige, hvis de handicappede skal have glæde af de offentlige bygninger.

De overordnede resultater af gennemgangen er:

– Tilgængelighed er nedprioriteret, herunder adgang til 1.sale
– Handicapomklædningsmuligheder forekommer sjældent eller er begrænset til handicaptoilet

Under halvdelen af tegningerne havde tilfredsstillende handicapadgang, under 60 procent havde tilfredsstillende handicaptoiletter, og kun ca. 10 procent af arkitekterne havde tænkt på handicapomklædningsrum.

"Det er overraskende, at mange arkitekter forsømmer dette vigtige område. Lokale– og Anlægsfonden støtter ikke projekter uden ordentlige handicapfaciliteter, og vi opfordrer alle, som er involveret i planer om nye idræts– og kulturbyggerier til at tænke på de handicappede brugere," siger direktør i Lokale– og Anlægsfonden, Torben Frølich.

Lokale– og Anlægsfonden har orienteret arkitektskolerne i Århus og København om resultaterne, og på den baggrund vil skolerne skærpe opmærksomheden i undervisningen på tilgængelighed for handicappede.

Lokale– og Anlægsfonden har fra 2006 indført nye retningslinjer for uddeling af puljemidler. Der gives nu støtte til etablering af f.eks. handicaptoiletter eller ramper. Tidligere kunne der kun søges penge fra puljen til projekter, der gav flere kvadratmeter til aktivitet. Men i erkendelse af at handicappede er forhindrede i at komme eller opholde sig i visse spejderhytte, idrætsforeninger og lignende steder, er reglerne lavet om.

"Normalt støtter vi projekter, som giver flere kvadratmeter til udfoldelse og aktivitet. Men vi må erkende, at nogle klubber og foreninger osv. har et større behov for ordentlige faciliteter til handicappede, og derfor har vi ændret reglerne," siger Torben Frølich.

 

Læs mere her

tags: København, direktør, Århus, kulturby, 2006, penge, undervisning, handicap,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar