tirsdag den 15. oktober 2013

Arkitekter skal skrive testamente

Lokale– og Anlægsfonden vil indføre, at arkitekter bag fondens projekter skal skrive et testamente for deres byggeri. Det vil løse mange problemer, når fremtidens generationer måtte ønske at ændre på arkitektens værk.

Ofte støder kommuner, lokale initiativtagere og andre bygherrer hovedet mod en mur af fredningssager, når de ønsker at skabe ændringer eller udbygning af en fredet bygning. I mange fredningssager er der dog stor usikkerhed og uenighed om, hvad arkitektens oprindelige intention var. Derfor vil Lokale– og Anlægsfonden i første omgang som et forsøg – indføre et ’arkitektens testamente’, der skal være med til at løse mange fredningssager og give større muligheder for om– og tilbygninger af bygningsværker.

Testamentet kan bl.a. indeholde:
– Arkitektens intentioner og ideer med byggeriet
– Materialer og facader. Kan materialer og facader ændres i fremtiden og hvordan
– Fremtidige bygningsændringer. Kan der bygges til siderne eller ovenpå
– Ville arkitekten have gjort det anderledes, hvis midlerne havde været der

"Både i Lokale– og Anlægsfonden og i Gentofte kommune har jeg flere gange oplevet, at der er tvivl om arkitektens oprindelige idé. Vi ved i mange tilfælde ikke, om fredningen er tro mod arkitektens intentioner," siger Hans Toft (K), formand for Lokale– og Anlægsfonden og borgmester i Gentofte.

Han nævner Kildeskovshallen som et eksempel fra sin egen kommune tegnet af arkitekterne Karen og Ebbe Clemmesen og opført 1967–73. Hallens toiletter er udstyret med væghængte tjekkoslovakiske toiletter, der ikke længere produceres, og som skal speciel fremstilles til en høj pris. Hans Toft påpeger, at det langtfra er sikkert, at arkitekten ønskede præcis de toiletter, hvorfor man ville spare eftertiden for mange problemer, hvis arkitektens røst fandtes på skrift.

I Danmark findes 9000 fredede bygninger. Interessen for at indrette mange af dem til idræts–, kultur– og fritidsformål er stor, kan Lokale– og Anlægsfonden konstatere på de mange ansøgninger, der kommer fra lokale initiativtagere.
"Lokale– og Anlægsfonden ønsker selvfølgelig at respektere unik arkitektur i Danmark. Vi ved dog, at mange arkitekter i dag og tidligere måtte gå på kompromis med udformning og kvalitet på grund af økonomi og krav fra bygherrer. Derfor kan det i mange tilfælde være rigtigt rent arkitektonisk at lave ombygninger og tilbygninger," siger Hans Toft.

Derfor er det Lokale– og Anlægsfondens plan på forsøgsbasis at indføre, at arkitekter bag fondens projekter skal skrive et testamente for deres byggeri. Det vil løse mange problemer, hvis fremtidens generationer måtte ønske at ændre på arkitektens værk.
Et oplagt sted at starte kunne for eksempel være det nye store Vandkulturhus i Odense tegnet af arkitektfirmaet Plot. Plot kunne for eksempel tage stilling til, om nogle af bassinerne i fremtiden kan ændres. Vandkulturhuset til 125 mio. kr. er resultatet af en international arkitektkonkurrence med over 100 deltagere.
Ideen om arkitektens testamente får opbakning fra kulturminister Brian Mikkelsen (K) og rektor ved Kunstakademiets Arkitektskole Sven Felding.

For yderligere oplysninger, kontakt:
Hans Toft, 3998 0001, 3976 0100
Torben Frølich, direktør Lokale– og Anlægsfonden: 3283 0342, 2129 6856
 

Læs mere her

tags: Danmark, direktør, Brian Mikkelsen, borgmester, økonomi, Odense, rektor, konkurrence,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar