søndag den 27. oktober 2013

Fibergipsplader på museum

Da Statens Museum for Kunst stod foran en større ombygning for at brandsikre museet, faldt materialevalget efter grundige tests på Fermacell fibergipspladen, til brug på væggene.

Ombygningen stod klar den 24. februar i år, men den endelige indvielse ligger endnu lidt ude i fremtiden, da de sidste ting skal på plads og kunsten naturligvis skal op på væggene. "Det var helt centralt for os at finde en plade som kunne tåle meget tunge ophæng og samtidigt tåle klimaet herinde. Derfor blev pladerne testet meget grundigt", siger Lotte Vestergaard fra Statens Museum for Kunst.

Pladernes styrke er altafgørende, da væggene skal bære kunst for millioner. Pelle Christensen fra tømrerfirmaet Jönsson A/S forklarer fremgangsmåden: "Vi opsatte en prøvevæg, hvor vi testede forskellige pladetyper. Det foregik med en maskine, som ved at øge trækket i skrue og ravpluk, viser hvor mange kilo væggen kan bære. Fermacells 12,5 mm fibergipsplader kunne i disse tests bære et træk på 4,5 ton, hvilket resulterede i, at selve skruen knækkede før ravplukken blev hævet ud af pladen. Der var ingen tvivl om, at Fermacell pladerne var de stærkeste det var faktisk ret så overbevisende".

Teknisk chef Claus Møller hos Xella Byggesystemer, som tilbyder Fermacell pladen, er naturligvis ikke overrasket over pladens kvaliteter; "Det glæder mig dog alligevel at pladen har vist sin styrke i en professionel test, som i øvrigt blev udført af firmaet Expandet, der producerer skruer og ravpluks, og som er eksperter på området". Statens Museum for Kunst, er da heller ikke det eneste museum, der har konstateret fordelene ved Fermacell pladen. Også glasmuseet i Ebeltoft er i øjeblikket i gang med en større tilbygning, hvor de har valgt at bruge Fermacell pladen til væggene.

En plade med mange fordele:
Fermacell gipspladen er opbygget af 20 % genbrugspapir og 80 % gips uden ekstra bindemiddel. Den er både slag– og skruefast og egner sig til stort set alle typer af vægge og lofter også til udvendig vægbeklædning, ligesom pladens fremragende lydisolerende egenskaber er en fordel. Desuden er Fermacell på én gang både bygge– og vådrumsplade og da papirfibrene er støbt ind i pladen, kan den ikke brænde.

Alt i alt er der mange fordele ved Fermacell pladen. Fx opfylder ét lag i de fleste tilfælde de normale lyd– og brandkrav, hvor man med traditionelle gipsplader skal bruge to lag. Det betyder at den samlede pris, på trods af at Fermacell pladen er noget dyrere end almindelige gipsplader, ofte bliver omtrent den samme.
 

Læs mere her

tags: kunst, museum,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar