En arkitektonisk perle har rejst sig på Bispebjerg Bakke i Københavns Nordvestkvarter et byggeri, der bryder med alle gængse forestillinger om, hvordan 135 lejeboliger kan se ud.
– Byggeriet er modelleret som én stor, organisk skulptur af kunstneren Bjørn Nørgaard.
– Det er bygget med traditionsrigt håndværk og ædle materialer overalt.
– Velgørende fonde viser nye veje for dansk lejebolig–byggeri.
– En ny måde at lade kunstnere, håndværkere, arkitekter og ingeniører spille sammen.
– Også de meget lyse lejligheder er organisk formede og i høj materialekvalitet.
Danmark har fået en ny arkitektonisk perle. På Bispebjerg Bakke i Københavns Nordvestkvarter færdiggøres lige nu Danmarks mest usædvanlige lejebolig–byggeri:
135 lejligheder i 12 smukke huse, som forbindes af ét langt, bølgende kobbertag. Formgiveren er kunstneren Bjørn Nørgaard, der har skabt byggeriet som én stor, organisk helheds–skulptur, der slynger sig ned over den skrånende byggegrund. Han er bl.a. kendt for "dronningens gobeliner" på Christiansborg.
Kobbertaget er formet nærmest som en dobbelt–krum DNA–streng, der følger husenes forskellige højder og rejser sig fra tredje til ottende sals højde i byggeriets nordlige ende.
Også indvendigt er lejlighederne overalt præget af svungne former og spændende vinkler, masser af lys, højt til loftet og smukke detaljer. Lignende byggeri findes ikke noget sted, men Bispebjerg Bakke leder tankerne hen på arkitekt–legender som Gaudi og Hundertwasser.
Syv kobbersmede har arbejdet i månedsvis på taget, fordi hver kobberbane måtte formes individuelt, der er fine murværks–detaljer med specielle håndstrøgne sten, gørtlerarbejde designet af Bjørn Nørgaard, specialfremstillede kinesiske kakler, skræddersyede vinduer i jatobatræ og meget andet.
Bag byggeriet står også en usædvanlig kreds af partnere: Bygherrerne Realea og Haandværker¬foreningen i Kjøbenhavn med Kuben Byggeplandata som rådgiver, NCC som hovedentreprenør, Boldsen & Holm som arkitekter og Carl Bro som ingeniører. Plus en lang række udvalgte håndværkere
Håndværket tilbage i byggeriet
Ideen til byggeriet opstod, da formanden for Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn, Klaus Bonde Larsen, og kunstneren Bjørn Nørgaard mødtes. Klaus Bonde Larsens vision var at vise, at ægte, veludført håndværk stadig har nogle helt særlige kvaliteter og fortjener igen at få en stor plads i fremtidens byggeri:
»For os har det været vigtigt at vise, at det gode håndværk fortsat spiller en rolle i det 21. århundrede og dermed tydeliggøre, at håndværk holder og på langt sigt er økonomisk konkurrencedygtigt med det industrialiserede byggeri«, siger han.
Blev først formet i ler
For Bjørn Nørgaard var byggeriet i det kvarter, hvor han selv er født, chancen for at realisere en drøm: at kunsten skal påvirke arkitekturen, og at kunsten skal være en del af hverdagen og påvirke samfundet »Det skønne, kunsten, skal ud og være en del af dagligdagen, ikke kun være gemt hen på museer,« pointerer han.
Man kan næsten se det på byggeriet: Hele formen er skabt ved først at blive modelleret af Bjørn Nørgaards hænder i ler. For som han siger: »Man skal ikke bygge, hvad man ikke kan modellere. Industrielle arkitekter laver huse, der bare er en samling af løse delelementer, og det meste arkitektur i dag er reduceret til at pynte lidt på færdige elementer. Det er for fattigt. Jeg mener, et byggeri skal tænkes som én stor skulpturel form, så det opleves som en helhed.«
Men Bjørn Nørgaard har også en anden vigtig pointe: At det ekstraordinære først kan opstå, når kunsten går i samspil med godt håndværk: "Kunstnere og arkitekter må selv få snavs på fingrene og arbejde nært sammen med virkelig dygtige håndværkere", siger han.
Bispebjerg Bakke bliver på den måde til en vision for dansk boligbyggeri. Det peger ind i fremtiden med et klart budskab nemlig at lejeboliger og håndværksmæssig topkvalitet kan hænge sammen, og at man ved at integrere kunstnere får skabt originale bymiljøer med en stærk identitet.
Velgørende fonde
Men uden de to bygherrer, som begge er fonde med velgørenhed i formålsparagrafferne, var byggeriet næppe blevet en realitet. Haandværkerforeningen vil fremme det gode, ægte håndværk, og Realdania (gennem datterselskabet Realea) lægger vægt på bevaringsarbejde og på at skabe gode, nye bymiljøer til glæde for almindelige mennesker. Sammen viser de to fonde nye veje for lejebolig–byggeriet.
»På Bispebjerg Bakke går samspillet mellem kunst, arkitektur, håndværk og teknologi op i en højere enhed og viser et nyskabende eksempel på fremtidens kvalitetsbyggeri. Byggeriet bidrager til en vigtig del af vores strategi: at forbedre menneskers levevilkår ved at fremme livskvaliteten i det byggede miljø,« forklarer Flemming Borreskov, adm. direktør i Realdania.
Men partnerne bag det usædvanlige projekt mener også, at det kan betale sig rent økonomisk: Det gælder om at bygge mere langsigtet. Bispebjerg Bakke er beregnet til at kunnne stå i et par hundrede år. Men selv på kortere sigt giver det gevinst. I stedet for at bygge billigst muligt og så efter få år skulle bruge store summer på at vedligeholde og renovere, betaler det sig at bruge penge på at bygge i høj kvalitet fra starten.
Organiske lejeboliger
Lejlighederne i Bispebjerg Bakke–byggeriet er da også helt usædvanlige indvendigt. Bjørn Nørgaards vision var fra starten, at det indre skal afspejle sig i det ydre. Det betyder, at facadernes og tagets buede former følger lejlighedernes indre former. Man bor simpelthen inde i en skulptur med levende former.
Væggene bugter sig gennem rummene. Badeværelserne er runde. Og selv loftet er »i bevægelse« og følger krumningerne i byggeriets kobbertag. Men der er dog også vægge til at sætte bogreolerne op ad!
Der er bl.a. også ofret et Boform køkken i høj kvalitet og radiatorfri gulvvarme.
En anden særlig detalje er lyset. Mange af lejlighederne i er 2 eller 3 plan, og store vinduer i spændende vinkler overalt i lejlighederne bader rummene i dagslys. Flere af dem går fra gulv til loft.
Dertil kommer altaner med glasdøre, gulv i bornholmsk granit og vægge i særligt smukke teglsten. Der kan beboerne nyde aften– eller morgensolen med fri udsigt til Lersø Parkens gamle træer og byens tage.
###
Fotos og flere fakta:
Vil du vide mere om Bispebjerg Bakke–byggeriet, kan du på adressen www.bispebjergbakke.dk (vælg menuen »presserum« foroven) finde følgende pressemateriale:
– Faktaark om håndværket og materialerne, intentionerne med byggeriet, Bjørn Nørgaards rolle og vision, det særlige partnersamarbejde, lejeboligerne samt tal om byggeriets størrelse.
Masser af højopløst billedmateriale fra byggeriet: lejlighederne, kobbertaget, de flotte facader, arkitektoniske detaljer og en masse andet. Nogle fotos kan evt skaffes i endnu højere opløsning.
Se byggeriet og lejlighederne
Rejsegilde: Torsdag 4. maj klokken 13.30–15.00 er der rejsegilde på byggepladsen. Her kan pressen besigtige det nye byggeri samt møde Klaus Bonde Larsen og Flemming Borreskov fra bygherrerne. Ligeledes vil der være mulighed for at tale med formgiveren Bjørn Nørgaard og repræsentanter for entreprenørerne.
Åbent hus: søndag 7. maj klokken 13.00–15.00 er der åbent hus, hvor alle interesserede er velkomne til at opleve de fire prøvelejligheder.
Læs mere her
tags: Danmark, Bond, København, direktør, økonomi, kunst, Parken, datterselskab, velgørenhed, penge, teknologi, livskvalitet, Christiansborg, strategi, konkurrence, miljø, NCC, DNA, Fakta, kaffe,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar