Det rådgivende ingeniørfirma OBH-Gruppen A/S har via ESCO-modellen taget hul på en gennemgribende energioptimering af Brønderslev Kommunes ejendomme. Projektet vil på el- og varmeregningen sikre kommunen en årlig besparelse på hele 4,1 mio. kr.
Optimering af elinstallationer, bedre isolering og intelligent varmestyring. Det er blot nogle af de mange løsninger til effektiv energianvendelse, som landets kommuner må navigere blandt, når kommunale og nationale klimamålsætninger skal realiseres. Men usikkerhed om projektudgifter og rentabilitet kan være en barriere for de gennemgribende energieffektiviseringer.I den forbindelse kan et ESCO-samarbejde skabe overblik. Det sænker nemlig energiforbruget effektivt og sikrer således også væsentlige besparelser og så er der tilmed garanti på energibesparelserne. Netop det har haft betydning for Brønderslev Kommune.
- Med ESCO-modellen kommer vi langt foran i forhold til vores forpligtelse som Klimakommune om at spare 2 pct. CO2 om året frem mod 2025. Gevinsten er også, at der er garanti på besparelserne, og det er det smarte ved ESCO-projektet, siger Tom Leere, projektleder og energikonsulent i Brønderslev Kommune, til OBH-Gruppen A/S.
I alt skal 92.000 m² fordelt på 32 ejendomme energioptimeres, og for Brønderslev Kommune betyder det en årlig besparelse på 4.130.000 kroner. I det arbejde kan OBH-Gruppen trække på erfaring fra nogle af Danmarks største ESCO-projekter, bl.a. i Helsingør Kommune og Halsnæs Kommune.
Sikker investering i energibesparelser
Med garanterede besparelser og målrettede tiltag har ESCO-projektet et stort potentiale for kommunerne herhjemme. Det skyldes især, at investeringen i energioptimering alene er finansieret af nedbringelsen af energiforbruget.
- Den klare fordel ved ESCO-projektet er garantien, som forpligter den private leverandør og som samtidig gør, at den enkelte kommune kan lægge budgetter med energibesparelsen in mente. For kommunerne er jo netop garanteret, at besparelsen kommer, forklarer Lasse Andersen, der er OBH-Gruppens projektleder i Brønderslev Kommune.
Således garanteres det, at energioptimeringen holder sig inden for rammerne af de opstillede mål. Og skulle den politiske verden ændre sig, bliver der ikke rykkes ved ESCO-aftalens planlagte projekter.
Overblik med ESCO-modellen
Udover et markant lavere energiforbrug giver ESCO-modellen også anledning til at få gennemført nødvendige bygningsrenoveringer, så der samtidig gøres noget ved det vedligeholdelsesmæssige efterslæb af kommunernes ejendomme.
- Med ESCO-modellen får vi udover konkrete energibesparelser også et samlet overblik over den bygningsmæssige standard af 32 af kommunens bygninger. Dem kender vi så statussen på de næste 15 til 20 år. Det er jo egentlig meget smart, så vi ved, hvor langt vi er kommet med bygningsmassen, lyder det fra Tom Leere til OBH-Gruppen.
På den måde kan kommunerne lidt sammenligne ESCO-projektet med almindelig effektivisering i forhold til at nedsætte de faste omkostninger, forklarer Lasse Andersen:
- Man bruger nogle penge på at nedsætte driftsudgifterne, og set over en længere periode vil det give en bedre økonomi for den enkelte kommune. Derudover har mange kommuner et vedligeholdelsesmæssigt efterslæb, som de hurtigt og effektivt kan komme omkring ved hjælp af et ESCO-projekt.
De energioptimerende tiltag er igangsat på fem af kommunens ejendomme, som samtidig var dem, der blev konkurreret om i EU-udbuddet med prækvalifikationsrunde. I løbet af efteråret og vinteren skal de resterende 27 ejendomme registreres, så energioptimeringen kan opstartes til foråret.
###
Hvad er ESCO
ESCO (Energy Service Companies) er et energirenoveringsprojekt, hvor bygningsejeren (den offentlige myndighed) samarbejder med en privat leverandør om at gennemføre energioptimerende renoveringer af udvalgte bygninger. Den private ESCO-leverandør garanterer i den forbindelse, at energibesparelserne bliver udført og overholdt, hvorfor den offentlige myndighed ingen økonomisk risiko løber. I så fald de garanterede besparelser ikke opnås inden for tidsrammen, skal ESCO-leverandøren dække omkostningerne; enten ved at betale differencen eller ved at gennemføre yderligere tiltag på egen regning.
Pressekontakt
Lasse Andersen, projektleder og ingeniør i OBH-Gruppen, tlf. 76 78 46 16
Tom Leere, projektleder og energikonsulent i Brønderslev Kommune, tlf. 99 45 46 41
Læs mere her
tags: Danmark, klimamål, politi, økonomi, OB, EU, energiforbrug, penge, omkostninger, Helsingør, energi, projektleder, Brønderslev,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar