søndag den 30. marts 2014

Byggeforventninger taber lidt af pusten

Byggebranchens konjunkturbarometer har fra årets begyndelse befundet sig på højeste niveau siden 2008. Dansk Byggeri vurderer, at det primært er vejrgudernes fortjeneste, og at den underliggende konjunkturtilstand er langt mere moderat
Samlet for dansk økonomi indebærer dagens konjunkturbarometre et lille skridt fremad, idet industrien går markant frem. Byggeriets sæsonkorrigerede konjunkturindikator faldt en smule fra -4 i februar til -2 i januar. Indikatoren har været negativ siden 2008, og det er åbenbart svært at få indikatoren løftet det lille nøk op i det positive terræn. Konjunkturbarometret er en sammenvejning af bygge- og anlægsvirksomhedernes beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning.

- Ifølge konjunkturbarometret har bygge- og anlægsvirksomhederne i snit opgaver til de næste 4,4 måneder mod 4,2 måneder ved seneste opgørelse, men noget højere end sidste år ved samme tid, hvor der i gennemsnit var ordrer til 3,7 måneder, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, og fortsætter:

- Stormskaderne og den milde vinter løftede midlertidigt beskæftigelsesforventningerne fra starten af 2014. Allerede nu ser man dog en vis afmatning af jubeloptimismen, idet netop beskæftigelsesforventningerne har taget et ret stort dyk ned i marts. Samtidig skuffede de foreløbige omsætningstal for januar med en alt for lille fremgang. Men naturligvis skal man glæde sig over, at der ikke har været behov for sæsonafskedigelser i samme grad som tidligere år. Hvad der er gået godt, kommer som bekendt ikke skidt igen, konstaterer Bo Sandberg.

Kreditten klemmer fortsat i byggeriet
Danmarks Statistik spørger også til hvilke såkaldte produktionsbegrænsninger virksomheder oplever. Virksomheder svarende til 9 pct. af branchens beskæftigelse angiver, at de bremses af finansielle begrænsninger.

Bygge- og anlægsbranchens vurdering af kreditklemmen svinger en del fra måned til måned – og tager i marts et beklageligt hop op, idet virksomheder svarende til 9 pct. af beskæftigelsen, oplever adgang til kredit som den væsentligste produktionsbegrænsning.

- Så lige nu ser det ikke ud som om, at kreditklemmen er blevet løsnet. Tværtimod er der i branchen store problemer med bl.a. at skaffe garantistillelser ovenpå Pihl-konkursen i efteråret. Forværringen i denne del af konjunkturbarometret skal dog blive fastholdt i flere måneder før, man kan tale om en stabil negativ tendens, slutter Bo Sandberg.

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, økonomi, konkurs, Danmarks Statistik, omsætning, virksomhed, beskæftigelse, 2014, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar