mandag den 17. marts 2014

Dansk-tyske skattehighlights: Skattefordele ved salg af varer fra Tyskland

Set med danske øjne er Tyskland et land med en lav skatteprocent. Dette gælder specielt for moms. Den danske momssats ligger på 25 %, den tyske derimod kun på 19 % henholdsvis 7 %. Denne differance kan erhvervsdrivende til fordel udnytte.
De fleste kender de momsmæssige fordele ved den såkaldte grænsehandel. Her sparer danske privatpersoner penge i sær ved køb af fødevarer. Selv om varerne bliver bragt til Danmark umiddelbart efter køb, betaler man kun den tyske momsafgift på 19 % hhv. 7%. Grænsehandlen har specialiseret sig i at udnytte netop denne fordel – og sælger danske produkter med den lavere tyske moms.

"Mindre kendt er, at man også som erhvervsdrivende eller virksomhed målrettet kan drage fordel heraf", siger Steuerberater Christian Kuth fra tyskrevision / TR Steuerberater i Flensborg, "afgørende er salget af varerne fra Tyskland".

Ved et direkte salg til private kunder kan produkterne tilbydes og sælges med tysk moms. Dette gælder uden indskrænkelse, hvis kunden henter varen i Tyskland. For sælgeren betyder det mindre moms og dermed mulighed for at sænke prisen og for at øge omsætningen.

Hvis varen bliver leveret fra Tyskland til danske privatkunder f.eks. gennem sælgeren eller en spedition, gælder momsfordelen op til et samlet volumen på 280.000 DKK per år (ca. 37.500 EUR). Så snart denne leveringsgrænse overskrides, skal den tyske forhandler betale moms i Danmark af denne og de kommende leveringer til danske kunder. Leveringsgrænsen griber dog ikke, hvis den private danske køber henter varerne selv, eller bestiller leveringen hos en tredjemand – dette betegnes som "erweiterter Abholfall" (udvidet afhentning).

Der kan også være fordele ved grænseoverskridende handel med andre erhvervsdrivende og virksomheder. Hvis varen sælges fra Tyskland til en dansk forretningsdrivende er leveringen en såkaldt momsfri EU-levering.

Derved opnår den danske køber en likviditetsfordel, da han kun skal overføre nettoprisen til den tyske sælger. Ved et køb i Danmark skal køber derimod betale moms og kan senere få den refunderet af SKAT. Især ved et stort handelsvolumen kan dette føre til en stor rentebesparelse. Ved EU-leveringer skal man være opmærksom på de lovformelige regler om dokumentation (Gelangensbestätigung). Dog er den optimale dokumentation afhængig af omstændighederne og kan ikke "skæres over en kam". Tyskland har fra den 01.10.2013 indført nye regler som gælder og de er relevante for virksomheder, som leverer varer fra Tyskland til andre EU-lande.

Facit:
Med henblik på moms kan det muligvis betale sig at sælge varerne fra Tyskland - selv for en dansk erhvervsdrivende, som kun har danske kunder. Specielt hvis man også anslår færre omkostninger til leje og lagerplads end i Danmark. Og bortset fra det, åbnes muligheden for også at få en fod ind på det tyske marked helt af sig selv.


Læs mere her

tags: Danmark, Tyskland, EU-lande, 2013, EU, omsætning, virksomhed, penge, omkostninger, moms, SKAT, privatperson,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar