lørdag den 15. marts 2014

Danskerne arbejdede mindre i 2013

Antallet af præsterede arbejdstimer faldt i 2013 – også i bygge- og anlægsbranchen. Lærerkonflikten spiller ind på de samlede tal, men for byggeriet er der ingen formildende omstændigheder. Her var den underliggende konjunkturudvikling svag og nybyggeriet historisk lavt
Med offentliggørelsen af arbejdstidsregnskabet for 4. kvartal, er det muligt at gøre samlet status for arbejdsmarkedet i 2013. Og konklusionen står klar, den danske byggesektor kan lægge endnu et år bag sig, hvor opsvinget ikke kom.

- Hele 5,7 mio. flere præsterede arbejdstimer i byggeriet i 4. kvartal rokker ikke ved et samlet facit på 1,2 pct. færre arbejdstimer i 2013 end i 2012, som i forvejen lå under 2011-niveau, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Selvom beskæftigelsen steg med 5.700 fuldtidsjob i 2013, så endte antallet af præsterede arbejdstimer med at falde 0,3 pct. Her spiller forårets lærer-lockout dog ind på tallene.

Danmarks Statistiks arbejdstidsregnskab kan blandt andet afsløre følgende nøgletal for bygge- og anlægsbranchen i 2013 set i forhold til 2012:

Antallet af præsterede arbejdstimer faldt med 2,9 mio., svarende til et fald på 1,2 pct.
Antallet af fuldtidsbeskæftigede faldt med 920 personer, svarende til -0,6 pct.
Kun den samlede lønsum steg med beskedne 354 mio. kr. svarende til +0,7 pct.
- 2013 var et meget turbulent år for bygge- og anlægsbranchen. Der var stop-and-go i Boligjobordningen. Der var Pihl-konkurs og afslutningsvis to 100-årsstorme. Bundlinjen blev, at det ikke var i 2013, at konjunkturerne vendte, fastslår Bo Sandberg og fortsætter:

- Nu gælder det om at kigge fremad. Selvom man godt kunne ønske sig, at tingene gik hurtigere, så er dansk økonomi i en bedre position end for et år siden. Der er ikke længere tvivl om retningen, blot lader tempoet stadig meget tilbage at ønske.

Bo Sandberg peger her på, at der både er plads til og brug for en offensiv vækstpakke i foråret 2014. Dansk Byggeri har blandt andet spillet ud med forslag til fremtidssikring af BoligJob-ordningen, bedre rammebetingelser for erhvervslivet bl.a. i form af lempelse i skat på arbejdsudleje, afskaffelse af arbejdsskadeafgift, fremrykkede skattelettelser samt nye investeringer, fx bedre kystsikring og en havnetunnel i København.

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, København, økonomi, regnskab, 2013, konkurs, nøgletal, Danmarks Statistik, storm, 2012, erhvervslivet, arbejdsmarked, beskæftigelse, arbejdstid, 2014, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar