Forbrugertilliden har stabiliseret sig på højt niveau siden den i juni 2013 tog et tigerspring frem og dermed satte gang i snakken om et stemningsskifte i dansk økonomi. Optimistisme er et godt udgangspunkt for økonomisk vækst, men desværre har de selvsamme forbrugere ikke ændret adfærd. Opsvinget ligger derfor ikke lige om hjørnet
Dagens tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden med et nettotal på +5,0 fastholdes på det relativt høje niveau, som har været tilfældet siden juni sidste år. Forbrugertillidsindikatoren udtrykker befolkningens vurdering af den aktuelle og fremtidige situation dels for egen økonomi og dels for samfundsøkonomien.- Selvom forbrugertilliden historisk har udgjort en ganske realistisk bedømmelse af dansk økonomi, så vil forbrugernes optimisme først med forsinkelse slå igennem på vækst og beskæftigelse. Forbrugerne bedømmer ganske vist tilstanden for dansk økonomi stadigt bedre, men der er endnu ikke fremgang at spore i synet på husholdningernes egen økonomi og slet ikke i forbrugslysten. Krisen har ændret vores forbrugs- og opsparingsadfærd så markant, at der allerhøjst kan blive tale om et krybende opsving her i 2014, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
Retningen er positiv men tempoet for lavt
- Vi har lagt krisens farligste klippeskær bag os. Økonomien bevæger sig nu entydigt i positiv retning. Problemet er blot, at det foregår et sted mellem snegle- og skildpaddefart. Derfor er der fortsat brug for at stimulere økonomien bl.a. med en ambitiøs vækstpakke senere på foråret, siger Bo Sandberg.
Som det fremgik af Dansk Byggeris konjunkturanalyse i februar, er den private bygge- og renoveringsaktivitet på et lavt niveau, når man ser bort fra udbedring af stormskader. Og det ændrer forbrugerforventningerne fra marts ikke på.
- Pengene ligger dybt i forbrugernes lommer, og der er ikke meget vilje til at investere i større forbrugsgoder, herunder også boligrenoveringer. Det er endnu et eksempel på, at det tager lang tid at vende finanskrisens markante skift i adfærd fra forbrug til opsparing. Håndværkerfradraget kan fortsat bruges i 2014. Det bidrager - udover at gøre sort arbejde hvidt til, at bunden ikke går helt ud af markedet for privat boligforbedringsaktivitet, siger Bo Sandberg.
Læs mere her
tags: Danmark, finanskrisen, økonomi, 2013, forbrugertilliden, Danmarks Statistik, storm, Håndværker, beskæftigelse, samfundsøkonomi, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar