Foreløbige tal fra Danmarks Statistik viser, at det samlede offentlige underskud i 2013 landede på 17,2 mia. kr. Det svarer til knap 1,0 pct. af BNP. Dermed bliver de offentlige finanser ved med at overraske positivt, mens BNP-væksten desværre bliver ved at overraske negativt
Ifølge Danmarks Statistik landede den offentlige saldo i 4. kvartal 2013 på -1 mia. kr. Dermed kan der også gøres en foreløbig status for 2013, hvor det samlede underskud blev ca. 17,2 mia. kr. Der er tale om mere end en halvering i forhold til regeringens skøn primo 2013 for, hvordan de offentlige finanser ville udvikle sig i løbet af 2013 dengang regnede man med et minus på 46,4 mia. kr.- Selvom vi fortsat skubber en stor gældsbyrde foran os til de kommende generationer, så understreger dagens tal, at det ikke er de offentlige finanser, der er Danmarks største samfundsøkonomiske udfordring. Den pris går i stedet til den lave BNP-vækst, den lave produktivitet, det store beskæftigelsesefterslæb og de mange på passiv forsørgelse i de erhvervsaktive aldre, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
En af de mest svingende indtægtskilder er pensionsafkastskatten, der bl.a. afhænger meget af udviklingen på aktiemarkederne. Indtægterne fra denne skat er nedjusteret med i alt 20 mia. kr. i 2013. På den baggrund er det bemærkelsesværdigt, at nettoprovenuet fra skatter og afgifter alligevel er vokset med hele 39,2 mia. kr. i 2013, svarende til en procentvis vækst på 4,4 pct. i forhold til 2012.
- Der var i 2013 ekstraordinære indtægter for 33 mia. kr. fra skattereformens omlægning af kapitalpensionsordningen. Men hertil kommer også en stigning i de almindelige personskatter på godt 19 mia. kr. og i selskabsskat på ca. 6 mia. kr. Til gengæld stod momsprovenuet i stampe på nogenlunde de samme 182 mia. kr. som året før, hvilket skyldes fraværet af vækst på hjemmemarkedet og i privatforbruget, siger Bo Sandberg og pointerer:
- Siden 2010 har de offentlige finanser systematisk overrasket positivt, mens væksten desværre ligeså systematisk har overrasket negativt. På den baggrund er det fornuftigt, at finansloven for i år indebærer, at økonomien stimuleres en smule mere i 2014 end i 2013, og at der er annonceret endnu en vækstpakke i april. Stemningsskiftet i dansk økonomi har nemlig endnu ikke ført til et selvbærende opsving.
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, underskud, økonomi, 2013, skatter, regeringen, Danmarks Statistik, 2012, aktiemarked, produktivitet, regering, pensionsordning, moms, beskæftigelse, samfundsøkonomi, 2014, finanslov,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar