torsdag den 3. april 2014

Forsyningssikkerhed koster

En dyr og ambitiøs energi- og klimapolitik er blevet en politisk varm kartoffel. Det burde ifølge Dansk Byggeri være åbenlyst, at et Danmark uafhængigt af fossile brændsler på sigt ikke kun vil gavne klimaet, men også vores forsyningssikkerhed
Produktivitetskommissionen har også givet anbefalinger om en mere omkostningseffektivt energi- og klimapolitik. De anbefaler fx, at der opstilles flere vindmøller på land og advarer mod mere omkostningsfulde vedvarende teknologier som fx biogas, solcelleanlæg og havvindmøller.

- Det er fornuftigt, at Produktivitetskommissionen fokuserer på omkostningerne. Men der skal tænkes langsigtet, og der er grund til at advare mod fristende kortsigtede besparelser, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

Han henviser til den langsigtede forsyningssikkerhed, hvor de seneste begivenheder i Rusland og Ukraine understreger nødvendigheden af, at Danmark gør sig energimæssigt uafhængigt.

- Og med det in mente kan landvind ikke stå alene. I stedet bør der satses på et flerstrenget energisystem med forskellige teknologier. Vi ved fx, at vind og sol supplerer hinanden rigtig godt, forklarer Michael H. Nielsen.

De vedvarende energiteknologier finansieres gennem det såkaldte PSO-gebyr, som betales af virksomheder og husholdninger. I 2013 blev der udbetalt 4.7 mia. kr. i støtte til vedvarende energi og med en øget produktion af vedvarende energi vil det samlede støttebehov stige, hvis vi fastholder den nuværende el-pris og PSO-tilskudssatser.

Produktivitetskommissionen anbefaler på den baggrund at omlægge PSO-støtteordningen, så finansiering af støtten i stedet indgår på de årlige finanslove.

- Men det vil være ødelæggende, mener Michael H. Nielsen, der vurderer, at en omlægning af støtten til en post på finansloven vil lukke markedet for investorer i vedvarende energi, som i allerhøjeste grad har brug for langsigtede og sikre rammebetingelser.

- Kommer støtten til vedvarende energi på finansloven, vil investorerne hvert år risikere at blive taget til gidsler, når der skal findes besparelser. Vi er nødt til at forstå, at en grøn omstilling af vores energisystem koster penge, som også er med til at skabe vækst og nye arbejdspladser. Hertil kommer vores forsyningssikkerhed, og muligheden for at blive uafhængig af politisk ustabile regioner, siger Michael H. Nielsen.

Produktionskommissionen undlader helt at se på behovet for energieffektivisering. Og de bringer sig dermed på linje med tendensen i både den danske og den europæiske debat om energi og klima.

- Og den er helt forkert. Hvis vi skal nå målet om fossilfrie energikilder skal vi reducere vores energiforbrug for at omstillingen kan ske omkostningseffektivt. Vi har derfor behov for at bringe energieffektivisering i mere aktivt i spil i energi- og klimapolitikken, siger Michael H. Nielsen.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, direktør, politi, Rusland, 2013, Ukraine, kommissionen, energiforbrug, virksomhed, penge, omkostninger, teknologi, energi, vindmøller, energikilde, investor, energisystem, finanslov,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar