Byggebranchen mister hvert år værktøj og udstyr for mere end en halv milliard. Svind, der ofte går direkte på bundlinjen, for det er sjældent besværet værd at melde det til forsikringsselskabet. Mærkning giver mindre svind og mulighed for at få bortkommet og stjålet værktøj tilbage, lyder meldingen fra både Politi og branche.
Politiet har de seneste måneder stoppet et stigende antal varebiler proppet med værktøj på vej ud af landet. På trods af en stærk mistanke om, at der er tale om tyvekoster, står politiet magtesløse, for de kan ikke bevise, at værktøjet rent faktisk er stjålet. Problemet har vokset sig så stort, at Syd- og Sønderjyllands Politi for et par uger siden sendte en pressemeddelelse ud med en anbefaling til håndværkere om at tyverimærke deres værktøj.Det har skabt en stor efterspørgsel hos virksomheden Safegroup, der producerer mærkningsløsninger.
"Vi er selvsagt glade for interessen, for der er helt afgjort et potentiale for håndværksmestrene til at spare rigtig, rigtig mange penge," siger Bent Ole Nørregaard, der er direktør i Safegroup.
600 mio. kr. ud i den blå luft
Dansk Byggeri vurderer, at der i byggebranchen hvert år forsvinder værdier for 600 mio. kr. ud i den blå luft. En stor del bliver stjålet, og meget tyder på, at der er en livlig trafik ud af landet. En anden stor synder er værktøj, der bliver forbyttet eller glemt på byggepladserne. Det ryger ofte direkte på svindkontoen, fordi det ganske enkelt ikke kan betale sig at bringe forsikringsselskabet i spil.
Morten Caspersen, der er indehaver af VVS Bilen i Svendborg, har i nogle år tyverimærket alt værktøj.
"Efter vi begyndte at mærke vores udstyr, så er der forsvundet væsentligt mindre, og det, der alligevel bliver væk, får vi ofte tilbage igen. Vi fik stjålet en del værktøj efter et indbrud, men politiet fandt det meste igen og kørte det direkte tilbage til os, fordi de kunne se, hvor det hørte hjemme," fortæller Morten Caspersen.
"Men det bedste er faktisk, at vi ikke mister så meget i det daglige. Det sker jo, at der glemmes noget værktøj, men vi bliver ofte kontaktet efterfølgende, fordi andre har fundet vores ting, hvor der står VVS Bilen på. Når vi går på pladser sammen med andre håndværkere, oplever vi også, at der kan ofte opstå tvivl om, hvem der egentlig havde den kabeltromle eller arbejdslampe med. Vi kan altid bevise, at vores værktøj hører til hos os, og det er en stor fordel," siger han.
Forstår ikke, at håndværkerne er ligeglade
Stjålet og forsvundet værktøj er et alvorligt problem for branchen, for det koster virksomhederne rigtig mange penge, mener Morten Caspersen.
"Vi fik for eksempel stjålet en stor maskine til at bore i beton til 40.000 kroner, men det er svært at bevise, at den er stålet, fordi den bare var forsvundet fra byggepladsen. Så den kørte vi ikke over forsikringen det var rent tab. Alle de mindre ting melder vi heller ikke, for det er for besværligt. Jeg forstår faktisk ikke, at så mange er ligeglade med det her, for det tager altså ingen tid at få det mærket, og det sparer både tid, penge og besvær i det lange løb," siger han.
En klat maling er ikke nok
Når man mærker sit værktøj, er det vigtigt, at man husker at få tydelige kontaktinformationer på.
"Der er mange, der sætter en klat grøn maling på for at kunne identificere deres værktøj, men det løser kun en lille del af problemet. Det hjælper for eksempel ikke politiet med at finde den rette ejermand, når de står med en bunke tyvekoster. Og hvis det er værktøj, der bliver glemt, kan det jo heller ikke spores tilbage. Derfor er det en god idé med mærker, der ikke kan fjernes. Det er præventivt, og det giver i sidste ende en meget mindre svindkonto for virksomheden," siger Bent Ole Nørregaard fra Safegroup.
Læs mere her
tags: direktør, politi, tyvekoster, indbrud, forsikringsselskab, virksomhed, penge, Sønderjylland, Svendborg, pressemeddelelse, værktøj,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar