Der er i øjeblikket 163.000 ubeboede boliger i Danmark. Samtidig ved vi, at der frem mod 2020 er behov for 130.000 nye boliger. Men udfordringen er, at boliger ikke ligger der, hvor vi gerne vil bo. Det betyder, der er et overskud af boliger i udkantsdanmark og stigende pres på boligmarkedet i de større byer
Den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik om boligforhold viser, at vi nu har 163.000 boliger i Danmark. En del boliger står tomme på grund af ventetid i forbindelse med hussalg, men over halvdelen af boligerne har stået tomme i mere end et år og knap 50.000 boliger har ikke været beboet siden 1. januar 2010.Vi finder især de langtidstomme boliger i kommuner beliggende i udkantsdanmark samt de mindre ø-kommuner, hvor de tomme boliger udgør en betydelig andel af den samlede boligbestand. Det er samtidig et billede på den tilstrømningstendens, der er mod de større byer som Århus og København.
- For de kommuner, der oplever fraflytningen, er udfordringen betydelig, men også i de kommuner, som nyder godt af tilstrømning er der grund til at være opmærksom og passe på, at tilflytningen ikke bliver en sovepude. Her skal der ydes en indsats, så den eksisterende boligbestand forbedres og lever op til tidens krav om fx bad og toiletforhold, siger Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, og forsætter:
- Nybyggeriet er historisk lavt, og selvom man ikke mærker konsekvenserne endnu, så skal kommunerne udvise rettidig omhu, ellers vil der ikke være boliger nok i byerne til fremtidige borgere.
Nedrivning skaber udvikling
Flere kommuner i fraflytningsområdet arbejder aktivt med at få fjernet de boliger, der skæmmer byen for at sikre, at man ikke mister potentielle borgere på den bekostning. Her kan kommunerne skele til hinanden og tage ved lære af de bedste eksempler.
- Når husene står tomme for længe, forfalder de mere og mere. Faldefærdige huse skæmmer, og i en mindre landsby skal man ikke have ret mange af den slags gamle rønner, før det giver indtryk af en døende by. På den måde udgør de faldefærdige huse en risiko for hele byen, fordi det påvirker tilflytningen og dermed modvirker udvikling, fortæller Maria Schougaard Berntsen.
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, København, Århus, økonomi, 2020, boligmarkedet, 2020, Danmarks Statistik,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar