Højesteret har netop afgjort, at retsassessorer var inhabile som følge af en dommers udtalelser og drøftelser med advokater. Godt nyt for de andelsboligforeninger, der forsøger at erklære sig konkurs. En dommer havde udtalt sig til Jyllands-Posten om konkursbehandling af andelsboligforeninger. Han havde også udtalt sig om dette emne under en høring i Folketingets Retsudvalg. Desuden havde han drøftet emnet med advokater i et møde, hvor kun den ene part i en tvist var repræsenteret.
Højesterets flertal fastslog, at dommerens udtalelser var egnede til at skabe berettiget tvivl om, hvorvidt han på forhånd havde taget stilling til de to underliggende sager om konkursbehandling af andelsboligforeninger. I den ene sag lagde flertallet endvidere vægt på dommerens drøftelser med advokater. Flertallet fastslog således, at dommeren ville være inhabil til at behandle de to sager.
Dommeren er den eneste dommer i Sø- og Handelsrettens skifteafdeling. De øvrige jurister i skifteafdelingen er retsassessorer og dommerfuldmægtige. På den baggrund fastslog Højesterets flertal, at dommerens inhabilitet havde afsmittende virkning på to retsassessorer i skifteafdelingen, og at retsassessorerne dermed var inhabile til at behandle de to sager. Højesteret udtalte, at Sø og Handelsretten herefter må beslutte, hvem der skal behandle sagerne.
Kritikken af, at Sø -og Handelsretten har været forudindtaget, og allerede afgjort denne type sager, har dermed været berettiget. Det er godt nyt for de andelsboligforeninger, der i disse tider forsøger at erklære sig konkurs, simpelthen fordi de derved nu med hjælp fra Højesteret får en objektiv og fair behandling af spørgsmålet hos domstolene, uden mistanke om, at Sø- og Handelsretten allerede have en bestemt holdning til spørgsmålet på forhånd. Retssikkerhedsmæssigt er det godt, og det klæder vores domstole, at landets højesteret nu har slået fast, at alene mistanken om inhabilitet er tilstrækkelig til, at dommerne må vige sit sæde.
Højesteret tager ikke stilling til spørgsmålet om, hvorvidt andelsboligforeninger retligt set kan erklære sig konkurs eller ej, og det juridiske salgsmål herom venter fortsat på sig.
Læs mere her
tags: højesteret, retten, konkurs, Jylland, Folketinget, domstol, andelsboligforening, boligforening,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar