Der er netop indgået et bredt forlig om lejeloven. Selvom aftalen rummer forenklinger og forbedringer, ærgrer det Dansk Byggeri, at der ikke blev taget skridt til at gøre det mere attraktivt at give den ældre boligmasse et løft med henblik på udlejning Regeringen indgik onsdag den 11. juni aftale med Enhedslisten, SF, Venstre og Dansk Folkeparti om, at den såkaldt midlertidige lejelov fra 1939 skal erstattes af en ny lov, hvor lejeloven og boligreguleringsloven fra 2015 smelter sammen. Dansk Byggeri finder positive elementer i denne forenkling, som vil gøre reglerne klarere og mere forståelige.
- Med aftalen sikres en række forbedringer for lejerne, der isoleret set er ganske fornuftige. Det er også positivt, at små såkaldte amatørudlejere får en hjælpende hånd og blandt andet får bedre mulighed for at kunne slippe ud af uholdbare underskudsforretninger. Aftalen er således forbedret i forhold til det oprindelige udspil fra marts, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.
På bundlinjen ærgrer Dansk Byggeri sig dog over, at den gyldne mulighed for mere visionære og
grundlæggende ændringer i lejeloven endnu engang blev forsømt. Der er meget få nye gulerødder for nuværende og kommende udbydere af de private udlejningsboliger, som ellers er så vigtige for fleksibiliteten på det stive boligmarked.
- Nybyggeriet af boliger var i 2013 på laveste niveau siden 1920´erne. En by som København mister vækstmuligheder på, at boligudbuddet ikke kan følge med efterspørgslen. Og den nye lejelov forsømmer muligheden for at forbedre rammebetingelserne i retning af at øge udbuddet af private udlejningsboliger, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri ønskede, at fx energirenoverede ældre private udlejningsboliger, som lever op til tidssvarende bygningstekniske standarder, ved første genudlejning skulle kunne lejes ud på betingelser, som aftales frit mellem udlejer og lejer, som det i dag gælder for ejendomme opført efter 1991.
- Men vi vidste godt, at det ville være op ad bakke. I disse VM-tider, hvor fodboldmetaforerne kommer til at stå i kø, kan man sige, at forløbet og forliget om ny lejelov udviklede sig til de brændte chancers kamp, slutter Bo Sandberg.
Læs mere her
tags: underskud, København, Venstre, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, 2013, fodbold, 1991, SF, fleksibilitet, energi, gulerødder,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar