I mere end 1.000 ejendomme har ingeniørfirmaet OBH-Gruppen A/S nu anvendt DNA-baseret teknologi til at undersøge bygninger for fugtskader og skjult skimmelsvamp. Man kan ikke altid se skimmelsvampevækst med det blotte øje. Nogle gange afsløres de af mørkfarvede skjolder rundt i ejendommen, andre gange af en jordslået lugt i luften eller gener i form af hovedpine eller irriterede luftveje. Og her anvender OBH-Gruppen DNA-testen med succes.
- I indeklimasager er det et puslespil at samle alle informationer om en ejendom, og derfor er det vigtigt at kunne gribe ned i værktøjskassen og have alle værktøjer til rådighed. Det har vi i OBH-Gruppen, hvor blandt andet DNA som sporingsværktøj skaber et godt overblik, forklarer bygningskonstruktør Bjarne Pustelnik, der er fagansvarlig for bygningsundersøgelser og indeklima i det rådgivende ingeniørfirma.
Selve DNA-testen er følsom over for både levende og døde sporer, hvilket gør det muligt at finde både gamle og udtørrede fugtskader. For når bygningsdele f.eks. opfugtes ved vandskader, så vokser forskellige mikroorganismer frem, en stor del af disse bliver luftbårne, for efterfølgende af aflejres sammen med husstøvet. Og det er i dette, en til tre måneders støv, at prøven opsamles.
- Testen reagerer på en eventuel fugtskade i bygningen, så den giver et meget nuanceret og præcist svar. I tilfælde hvor vækstområder ønskes artsbestemt eller der ønskes udført øjebliksmålinger suppleres som oftest med mere traditionelle prøveteknikker, såsom aftryksplader, tapeaftryk og mycometer®-test, fortæller Bjarne Pustelnik.
Biologisk viden giver svar
Som værktøj har OBH-Gruppen nu anvendt DNA-testen i mere end 1.000 ejendomme, siden virksomheden lancerede testen tilbage i 2010 i Danmark. Det skyldes, at den uden destruktive indgreb betragtes som en grundig forundersøgelse af indeklimaet, og fordi kunden også har mulighed for på egen hånd at opsamle støvet og sende det til analyse hos os.
- Vi er i stand til at tilbyde kunden en individuel biologisk vurdering af DNA-resultatet, og ved en efterfølgende bygningsundersøgelse giver DNA-resultatet også brugbare informationer i forbindelse med detektering af ejendommens smittekilder/vækstområder. DNA- resultater kan tilmed sammenholdes med de traditionelle dyrkningsbaserede prøver fra ejendommen, som vi analyserer på vores eget laboratorium, siger OBH-Gruppens laboratorieleder Mads Peacock og uddyber:
- Dagligt modtager og analyserer vi prøver, så vi har et stort referencegrundlag over, hvordan arter og slægter trives. I OBH-Gruppen er vi vant til at håndtere den biologiske viden og fortolke resultater; oftest i kombination med de øvrige ydelser, vores laboratorium leverer, f.eks. analyse af asbest og PCB, hvilket tilfører rådgivningsarbejdet en tværfaglig bredde.
Det har endvidere vist sig at skimmelsvampeforekomster i husstøvet giver et godt billede af eksponeringsniveauet. Vi oplever en stigende efterspørgsel på DNA-testen, og typisk fra folk som oplever konkrete helbredsmæssige problemer, som de mener, relaterer sig til ophold i hjemmet, og derfor ønsker et prøvesvar som mål for eksponeringen - dette kan eksempelvis være i relation til en nærmere allergiudredning, eller fordi rekvirenten ønsker at få be- eller afkræftet en mistanke om skjult skimmelsvampevækst.
En grundig bygningsundersøgelse og anvendelse af de nyeste prøveteknologier er derfor helt afgørende for bygningsdetektivens succes.
FAKTA OM DNA-test:
Laboratorieleder hos OBH-Gruppen Mads Peacock oplyser følgende om selve DNA teknikken:
qPCR teknikkens "opfindere" modtog i 1993 Nobelprisen for opdagelsen, og teknikken anvendes i dag i en lang række sammenhænge, herunder grundforskning og retsmedicin.
Metoden er beskrevet af WHO i deres "guidelines for Indoor Air Quality: Dampness and Mould, 2009" således:
PCR methods for quantative assessment of exposure to fungi and other microorganisms have significant advantages, including sensitivity and specificity."
Ved indeklimaundersøgelser måles med stor objektivitet og præcision DNA sekvenser i sporer og hyfefragmenter uanset enhedernes spirings- eller levedygtighed.
Læs mere her
tags: Danmark, 2009, 2010, OB, renten, medicin, virksomhed, Nobelpris, teknologi, Mou, DNA, værktøj, allergi, hovedpine, helbred,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar