Bygge- og anlægsbranchens omsætning er i en god gænge men det varer ifølge Dansk Byggeri kun året ud. Her og nu er eksporten ramt af den europæiske lavvækst, og hjemmemarkedet er ikke klar til at tage over som vækstmotor Bygge- og anlægsbranchen omsatte i årets første otte måneder for 125,7 mia. kr. på hjemmemarkedet. Det fortæller Danmarks Statistik.
- Det er 7,0 mia. kr. mere end i de tilsvarende måneder 2013 - en pæn stigning på 5,9 pct. Omsætningsfremgangen har ført til en beskæftigelsesstigning på ca. 3 pct. At omsætningen er steget mere end beskæftigelsen betyder, at virksomhederne har kunnet håndtere den stigende aktivitet med den eksisterende arbejdskraft, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Erhvervs- og arbejdsmarkedsorganisationen forventer, at byggeomsætningen vil fastholde en årsvækst på mindst 6-7 pct. året ud.
- Byggeriets gode omsætningstal vil holde sig året ud. I september har vi haft store skybrud i både København og Vestjylland med betydelig aktivitet omkring udbedring af skader. Og så ophører BoligJobordningen, og det vil ligesom i 2012 føre til hamstring af håndværksopgaver mod slutningen af året og et stort opgavemæssigt tomrum efter nytår. Det er lige præcis opskriften på den stop-and-go politik og de ustabile rammebetingelser, som er så frustrerende for vores branche, siger Bo Sandberg.
Nulvækst på hjemmemarkedet
Vender man blikket mod den samlede indenlandske omsætning i erhvervslivet, så er der ikke tegn på, at hjemmemarkedet på nogen måde skulle være parat til at tage over som vækstmotor efter eksporten.
- I de første otte måneder af 2014 steg den nominelle omsætning med 0,6 pct. i forhold til tilsvarende periode sidste år. Tæller vi inflationen med og den var i de samme 8 måneder netop i snit 0,6 pct. - så er der reelt tale om nulvækst på hjemmemarkedet, siger Bo Sandberg.
Udover i byggeriet, er det ifølge cheføkonomen kun i nogle af servicesektorens brancher, der er en omsætningsvækst på hjemmemarkedet, som ligger over inflationen. Det gælder finanssektoren, hoteller, restauranter, transport, videnservice og rejsebureauer mv.
- Når det danske bruttonationalprodukt overhovedet er vokset i 1. halvår, så skyldes det primært vækst i det offentlige forbrug, lageropbygning og trods alt også en lille investeringsfremgang fra lavt niveau. Men de store mulige vækstmotorer i den private sektor - eksporten og privatforbruget - udvikler sig i bedste fald fladt. Derfor har Dansk Byggeri længe peget på, at netop hjemmemarkedet burde være i fokus i finanslovsforhandlingerne, fx i form af en nyfortolket BoligJobordning med fokus på energirenoveringer, slutter Bo Sandberg.
Læs mere her
tags: Danmark, euro, København, restaurant, politi, nytår, 2013, Danmarks Statistik, 2012, omsætning, virksomhed, finanssektor, erhvervslivet, energi, organisation, arbejdsmarked, arbejdskraft, beskæftigelse, rejsebureau, 2014, finanslov,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar