FN har via miljøprogrammet UNEP præsenteret sin nye klimarapport. Den har fokus på energieffektivitet, og det vækker interesse i den danske byggesektor anført af Dansk Byggeri FN's 5. Emission Gap-rapport er fremlagt som optakt til klimatopmødet i Lima først i december. Den viser, at udfordringerne med at begrænse CO2-udledning ikke er blevet mindre.
Emissionsrapporten peger på, at bygninger spiller en central rolle i forhold til at begrænse CO2- udledningen. Det er således velkendt, at bygninger står for 40 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark og i EU.
- Den mest effektive måde at begrænse CO2-udledning på er at bruge mindre energi. Det er derfor tankevækkende, at kun halvdelen af verdens lande har krav til bygningers energiforbrug, som vi kender det fra det danske bygningsreglement, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, og fortsætter:
- I Danmark har vi forstået at skærpe kravene i en løbende dialog mellem myndigheder og erhverv på en måde, så der er tid til, at byggeerhvervet kan forberede sig på kommende skærpede krav. Det har betydet, at byggeriet har haft mulighed for at arbejde med innovation og udvikling af byggematerialer og byggeprocesser, så vi er i stand til at leve op til de nye krav.
Danmark har på den måde opnået en international styrkeposition i forhold til at kunne levere energieffektive bygninger en position, som vi skal forstå at udnytte i forhold til de udfordringer, som begrænsningen af CO2-udledning giver.
I foråret 2014 fremlagde regeringen en strategi for energirenovering af den bestående bygningsmasse. Her lægges der op til, at energiforbruget skal reduceres med 35 pct. frem mod 2050. Branchen havde forud for dette lavet et initiativkatalog, der viser, hvordan der kan opnås energieffektivisering på 50 pct. i den bestående bygningsmasse.
- Det er vigtigt, at vi ser på energibesparelser i den bestående bygningsmasse, da langt den største del af energien bruges her. Fx er 65 pct.af vores bygninger opført før 1979, hvor vi for første gang begyndte at stille krav til energiforbruget, pointerer Michael H. Nielsen.
Dansk Byggeri har mange medlemmer, der udvikler spændende og innovative løsninger i forhold til at energieffektivisere bygninger. Ikke mindst vinduesindustrien er et godt eksempel på en industri, der har en international styrkeposition.
- Der kan fremvises rigtig mange og lovende eksempler på produkter og løsninger, der kan bidrage til verdens udfordring med at begrænse CO2-udledningen en udfordring, hvor Danmark og byggeriet har noget at byde på, siger Michael H. Nielsen.
Læs mere her
tags: Danmark, direktør, FN, klimatopmøde, CO2-udledning, EU, topmødet, CO2-udledningen, december, regeringen, energiforbrug, regering, energi, strategi, innovation, miljø, 2014,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar