lørdag den 1. november 2014

Paletten bør være større

Dansk Byggeri bemærker, at kreditklemmen har været og måske stadig er en realitet. Den stramme kreditgivning overfor virksomheder viser, at der er behov for at åbne for nye kreditveje Kan vi komme til at stå i en finanskrise igen. Sådan spørger tænketanken Kraka og har på den baggrund gransket den finansielle verden. Dansk Byggeri, der har været med til at søsætte arbejdet, hæfter sig ved erhvervslivets finansieringsbehov.

Der er således fortsat behov for fokus på virksomhedernes mulighed for finansiere projekter gennem kreditter. I rapporten fra Kraka konstateres det, at opstramningen i kreditgivningen kan henføres til bankernes solvens.

- Det må vi forstå sådan, at der er og har været en kreditklemme for kunder i mindre solide institutter. Det er uheldigt, da det har vist sig vanskeligt for mange virksomheder at skifte bank, fordi også de solide institutter ikke har ønsket nye kunder. Herved har konkurrencen i den finansielle sektor været nedsat og for nogle brancher i realiteten været sat ud af kraft, pointerer Lars Storr-Hansen.

Lars Storr-Hansen giver Kraka ret i, at de virksomheder, der har ønsket at øge deres lån i banken, formentlig har været ramt at likviditetsproblemer og stramning af andre kreditlinjer.

- Men her bør man ikke overse, at mange virksomheder har oplevet, at deres kunder har forlangt længere betalingstider. De har altså været bank for deres kunder, mens de har skullet afregne moms og betale lønninger og materialer, før de fik pengene hjem. Det har medført en urimelig byrde, siger Lars Storr-Hansen.

Dansk Byggeri mener derfor, at der er behov for en mere grundlæggende strukturtilpasning af kreditforsyningen med andre kreditkanaler end banker og realkredit.

- Det må stå klart, at paletten bør udvides, hvis blandt andet byggeriets finansieringssituation skal normaliseres. Vi er nødt til at se seriøst på både crowd funding og erhvervsobligationer, lige som flere virksomheder må påtage sig pligten til at stille garantier. Og helt elementært så skal der genskabes bedre overensstemmelse mellem fakturering og betalingstidspunkter, slutter Lars Storr-Hansen.

Læs mere her

tags: tænketank, obligationer, virksomhed, penge, erhvervslivet, moms, konkurrence,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar