Flere og flere danskere oplever, at deres vinduer dugger til på ydersiden efter en kølig efterårsnat. Det er alle tiders, lyder det fra fagfolk i vinduesbranchen. Så er vinduerne i orden. Udvendig dug er et relativt nyt fænomen. Et fænomen, som flere og flere danskere stifter bekendtskab med i forårs- og efterårsmånederne. Telefonerne kimer i disse dage hos fagfolkene i teknisk afdeling hos vinduesproducenten Rationel, der gang på gang hører sig selv fortælle, at udvendig dug på ruden er helt okay. Det er faktisk et godt tegn, siger rådgiver og ekspert i glas Mads Rauff.
"Udvendig dug viser, at ruden er ekstremt god til at holde varmen inde og kulden ude så god, at der temmelig sikkert er tale om et lavenergivindue".
Det har sin naturlige forklaring. Dug og kondens opstår, når varm og fugtig luft rammer en kold overflade. Som for eksempel en rude. I mødet bliver den varme luft kølet ned, og dens fugt kondenserer på den kolde overflade, fordi kold luft ikke kan holde på ligeså meget vand som varm luft. Det gælder både indendørs og udendørs.
Fænomenet med dug på den udvendige side af en energirude ses ifølge Mads Rauff typisk efter en kølig nat, hvor rudens yderside er blevet kølet ned. Når temperaturen udenfor så stiger om morgenen, bliver luften hurtigere varm end ruden, og så sætter luftens fugt sig på den kolde rude som dug.
"Det er helt uskyldigt. Duggen forsvinder af sig selv igen i løbet af formiddagen, når solen har varmet ruden op. Og så er der egentlig bare tilbage for husejeren at glæde sig over, at han har så effektiv en rude", siger Mads Rauff.
Han fortæller, at fænomenet typisk forekommer om foråret og om efteråret, og flere og flere oplever det, fordi flere og flere skifter til lavenergivinduer. Udvendig dug er til gengæld ikke noget, som husejere med ældre vinduer skal regne med at opleve.
Ældre vinduer er mindre gode til at isolere, forklarer rådgiveren fra Rationel. Derfor vil varmen indefra ofte snige sig igennem ruden, så dens yderside også bliver varmet en smule op. Den vil i hvert fald aldrig blive ligeså kold som lavenergirudens yderside. Derfor opstår der heller ikke dug på ydersiden af et ældre vindue. Til gengæld vil det sikkert dugge til indvendig af og til, fordi rudernes inderside bliver kold nok til at tiltrække fugt fra den varme luft indenfor.
"Det er mindre godt", siger Mads Rauff. "Det vil ofte betyde, at der skal luftes mere ud."
Rådgiveren fortæller, at meget dug indvendig kan være et tegn på, at luften i en bolig har for høj en luftfugtighed, og at der mangler ventilation. Det bør man som boligejer reagere på, da vådt træ kan danne grobund for skimmelsvamp og råd og derfor ende med at forværre indeklimaet.
Sådan begrænser du duggede ruder indenfor
Nedsæt luftfugtigheden i rummet ved at lufte ud med gennemtræk mindst to gange dagligt eller ventilere på anden måde. Det gælder især i køkken, badeværelse og hvor der tørres tøj. Og ikke mindst i soverum. En familie på to voksne og to børn afgiver cirka seks liter væske til luften i løbet af et døgn.
Køb nye vinduer, der er bedre til at holde kulden ude. Temperaturen på rudens overflade er afgørende for, om der dannes dug eller ej. Hvis luften indenfor er 20 grader varm og har en luftfugtighed på 50 procent, vil en ældre termorude begynde at dugge indvendigt, når temperaturen udenfor når +2°. Skifter man til markedets bedst isolerende vindue, vil det med samme indeklima først begynde at dugge, når temperaturen udenfor ryger ned på -16°.
Kilde: Rationel
Læs mere her
tags: boligejer, energi,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar