Danmarks vigtigste råstof er ungdommen, og der er politisk bevågenhed på at få den bedst uddannede generation nogensinde. Med den politiske vilje er der de senere år fulgt bevillinger, som nu udmønter sig i en række nyskabende skolebyggerier. Danske arkitekter har længe markeret sig med storslået arkitektur i udlandet, og nu kan vi også selv opleve et par ypperlige skolebyggerier i Danmark, bl.a. det nye Syddansk Universitet i Kolding og en ny laboratoriebygning ved Roskilde Universitetscenter, som begge er tegnet af Henning Larsen Architects. Fælles for bygningerne er en meget markant brug af glas til både facader og indvendige vægge. Arkitekt Merete Alder Juul fortæller, at dagslys altid er et hovedtema for Henning Larsen
Architects. "Ud over at dagslys er godt at opholde sig i for mennesker, er det et smukt element at arbejde med som arkitekt, og så er det så heldigt, at det også er rigtig bæredygtigt. I disse tider hvor vi optimerer bygninger på alle mulige måder med hensyn til energiforbrug, er der åbenlyse fordele ved at trække dagslyset helt ind i bygningerne. Det sker både fra facader med solafskærmning, ovenlys og atriumgårde, der giver et blidere lys. Herfra leder vi typisk lyset gennem glasvægge til næste rum, så vi så at sige bruger dagslyset to gange. At bruge glasvægge og glasdøre indvendigt stiller særlige krav til lyd- og brandhensyn, så det kan være lidt af en udfordring".
En af de virksomhederne, der har medvirket til, at bygningerne er lykkedes, er Skandi-Bo, der producerer glasdøre og glaspartier på deres fabrik på Vestsjælland. "Vi er rigtig stolte over at have medvirket med vores ekspertise til disse unikke byggerier, der sætter nye standarder for undervisningsbygninger i Danmark, og vi er selvfølgelig glade for, at vi som virksomhed kan være med prismæssigt. Der er i dag ganske få virksomheder der har produktion af branddøre og vinduer tilbage i Danmark. Vi skal derfor hele tiden være innovative både hvad design, egenskaber og service angår. Det er en kamp, men det hele værd, når vi både kan skabe lokale arbejdspladser og samtidig sætte vores aftryk på projekter af denne kaliber", fortæller salgsdirektør Lars Biller Birk fra Skandi-Bo.
Designet er netop noget af det, som arkitekt Merete Alder Juul lagde vægt på: "I offentlige byggerier er prisen vigtigst, men vi går naturligvis efter en løsning, der også æstetisk lever op til vores krav. Her var vi meget tilfredse med, at Skandi-Bo's glaspartier var bedst, bl.a. fordi der er samme smalle profiler på almindelige døre og branddøre, så vi får et harmonisk udtryk".
Entreprenør på RUCs nye laboratoriebygning har været ELINDCO i Jyllinge, hvor Jesper Birk Hansen har stået for byggeledelsen. "Jeg skal først og fremmest sikre mig, at vi får de bedste priser fra leverandørerne, så vi spørger altid flere. I disse tider, hvor man også skal sikre sig, at de rent faktisk kan levere, har det været trygt at samarbejde med Skandi-Bo, som kreditforsikrer alle kunder. Vi besøgte virksomheden undervejs og så, hvordan alle glaspartier stod klar på værkstedet og var mærket til os. Det er en professionel virksomhed, der leverer rettidigt, så det er en leverandør man gerne vil arbejde med", fortæller Jesper Birk Hansen.
Også SDUs byggeleder, Jørgen Skov Kristensen fra Hustømrerne i Rødekro har været begejstret for samarbejdet med Skandi-Bo. "Vi kendte Skandi-Bo fra tidligere og ved, at de er meget idérige og løsningsorienterede. Det blev der også brug for her, da der blev ændret i dimensioner på dørkarme undervejs, så de levede til fulde op til forventningerne".
Læs mere her
tags: Danmark, direktør, politi, Kolding, udland, Jyllinge, Roskilde, Vestsjælland, energiforbrug, virksomhed, energi, undervisning, Syddansk Universitet, Design,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar