mandag den 16. februar 2015

Asbest: Arbejdsgiveren kan også gøres ansvarlig

Det er kendt, at asbest kan medføre blandt andet lungekræft, hvilket kan anerkendes som en arbejdsskade. Det betyder, at man er berettiget til erstatning, hvis man har pådraget sig sygdommen som følge af arbejdet med asbest. Lungekræft efter asbestudsættelse

Hvis du har været udsat for asbest på dit arbejde, kan du, afhængigt af omstændighederne og skadens omfang, være berettiget til erstatning for varigt mén og erhvervsevnetab, ligesom der i tilfælde af dødsfald eventuelt kan være tale om forsørgertabserstatning.

Det er Arbejdsskadestyrelsen, der fastsætter kravene til diagnosen og påvirkningerne. Det sker i det, der kaldes erhvervssygdomsfortegnelsen.

Heri fremgår det blandt andet, at det normalt er et krav, at

• Du har været udsat for asbest gennem direkte håndtering, eller har haft meget tæt kontakt med asbest eller asbestholdigt materiale i nogen tid
• Du har arbejdet med asbest dagligt i nogle måneder. Ved massiv udsættelse kan det dog nedsættes til få dage
• Der er gået mindst 10 år, fra du arbejdede med asbest, til du har fået konstateret sygdommen


Et plaster på såret

Hos ERSTATNINGSGRUPPEN, der er en del af ADVODAN, har man løbende erstatningssager, hvor personer har fået konstateret lungekræft som følge af arbejde med asbest.

- Arbejdsskader skal anmeldes til Arbejdsskadestyrelsen, men derudover skal man være opmærksom på, at der kan være et krav mod arbejdsgiveren, hvis vedkommende ikke har sikret et sund og sikkert arbejdsmiljø. Det kan for eksempel være et tilfælde, hvis man er blevet sat til at rive et ældre, asbestholdigt hus ned og ikke har fået udleveret det nødvendige udstyr, for at arbejdet kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt, forklarer advokat i erstatningsret Litten Posselt Olsen og uddyber

- Hvis der både er tale om en arbejdsskade og et krav mod arbejdsgiveren, vil skaden blive opgjort efter to forskellige love, henholdsvis arbejdsskadeloven og erstatningsansvarsloven, hvilket blandt andet betyder, at den samlede erstatning vil ende med at blive højere.

- Som skadesramt er det naturligvis kun et beskedent plaster på såret, da lungekræft jo er en alvorlig sygdom, runder advokat Litten Posselt Olsen af.


Læs mere her

tags: arbejdsmiljø, arbejdsgiver, miljø, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar