søndag den 1. marts 2015

Arkitektforeningen har fået ny direktør

Han hedder Jesper Pagh, er 37 år gammel, arkitekt MAA og ildsjæl med en mission om at tydeliggøre betydningen af arkitekturen og arkitektens rolle i samfundet. Den 1. april tiltræder Jesper Pagh stillingen som direktør for arkitekternes standsforening, der repræsenterer godt 7000 arkitekter MAA. Indtil da lægger han sidste hånd på sin ph.d. om, hvordan arkitekterne kan bidrage til en fremtidig bæredygtig udvikling af vores velfærdssamfund.

Selvom Jesper Pagh er uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole, har han lavet alt muligt andet end det, de fleste tror arkitekter laver: at tegne huse. Formidling af arkitektens rolle i samfundet og diskussionen om, hvordan arkitektfaget bedst udvikles til gavn for det fælles bedste, er omdrejningspunkter i Jesper Paghs mission, og det som har drevet ham til at søge stillingen som direktør i Arkitektforeningen. Et job han selv betegner som et "drømmejob". Vist er æstetikken, de smukke bygninger og det gode design vigtigt for den unge arkitekt, men det er i højere grad den værdiskabelse og den kvalitet, arkitekturen kan tilføre samfundet i sin helhed – og hvordan – der driver Jesper i hans virke, og som han bl.a. vil arbejde for at tydeliggøre gennem Arkitektforeningens politiske og formidlingsmæssige arbejde.

"Det er vigtigt, at arkitekterne ikke alene er synlige i den politiske debat. Vi skal også være til stede i den brede offentlige diskussion, og bidrage til at udvikle en fælles bevidsthed om vigtigheden af de spørgsmål, som arkitekterne arbejder med. De er langtfra kun relevante for arkitekterne, men handler om, hvilke byer vi kunne tænke os at leve i. Hvad skal de rumme, og hvad vil vi kunne bruge dem til Og hvad med resten af det byggede miljø Og landskabet Det er dybest set en diskussion om, hvilket liv vi ønsker at kunne leve. Det har arkitekturen enorm indflydelse på, og derfor kan vi ikke blot holde diskussionerne for os selv. Arkitekterne skal være synlige her, fordi det er os, der har det faglige blik til at gennemskue hvilke konkrete konsekvenser forskellige til- og fravalg vil have. Det er selvfølgelig først og fremmest en politisk diskussion, men den må finde sted på et fagligt oplyst grundlag, og det må ikke være tilfældighederne der afgør det. Det skal være et bevidst valg", siger Jesper Pagh, og nævner den igangværende debat om reformering af planloven som et eksempel på et område, hvor det er vigtigt, at den faglige viden bliver bragt til torvs, så det ikke blot kommer til at fremstå som om, det ene kan være lige så godt som det andet.

Jesper Pagh bliver ikke alene direktør for en landsdækkende politisk organisation med mange mærkesager og dagsordener, fx arkitekturpolitik i kommunerne, arkitektur og design på skoleskemaet, bæredygtig renovering og bedre almene boliger til flere, han bliver også direktør for Arkitektforeningens konkurrencerådgivning og Arkitekternes Efteruddannelse.

Blå Bog
Jesper Pagh, arkitekt MAA, uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i København har tidligere været partner i designvirksomheden Move, og har siddet i bestyrelsen i brancheorganisationen Design Denmark, som han også var med til at etablere i 2007. I 2004 var Jesper med til at starte det onlineforum Link UP, der var sin tids sociale og faglige medie for alle med interesse i arkitektur, design og kunsthåndværk, inden facebook og alle de andre kom på banen. Han har desuden undervist på Arkitektskolen i København og på Roskilde Universitet, og kommer til Arkitektforeningen fra en stilling som redaktør på Arkitektens Forlag.
I skrivende stund arbejder Jesper Pagh på færdiggørelsen af sin ph.d.-afhandling 'En bygning vi rejste', som er blevet til i et samarbejde mellem Arkitektens Forlag og Roskilde Universitet. Jesper tiltræder stillingen som direktør i Akademisk Arkitektforening den 1.4.2015.

Om Akademisk Arkitektforening
Arkitektforeningen er arkitekternes uafhængige standsforening i Danmark. Siden stiftelsen i 1879 har Arkitektforeningen arbejdet målrettet for at sikre de bedste vilkår for den enkelte arkitekt og kvaliteten af vores fælles byer, bygninger, landskab og miljø. I dag har Arkitektforeningen godt 7000 medlemmer, der alle har titlen

Læs mere her

tags: Danmark, København, direktør, politi, uddannelse, kunst, Roskilde, virksomhed, 2007, organisation, konkurrence, designvirksomhed, miljø, Design, Forlag,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar