onsdag den 6. maj 2015
Flere konkurser: Opsvinget er skrøbeligt men ikke aflyst
Antallet af konkurser fortsætter opad for tredje måned i træk. Knapt 400 konkurser i april er en stigning på 34,9 procent i forhold til april sidste år, viser nye tal fra Experian. På sin plads at lægge jubeloptimismen væk, mener Dansk Erhverv - og dog huske, at månedstal skal ses i den store sammenhængMens forbrugertilliden stiger og flere kommer i job, er optimismen til at overskue, når det gælder udviklingen i antallet af konkurser. Niveauet nåede i april op på 394 konkurser, svarende til 20 gennemsnitligt pr. arbejdsdag. Sidste år i april gik 292 selskaber konkurs.
"En stigning på 34,9 procent ser umiddelbart voldsom ud. Alligevel må vi holde fast i, at vi er i gang med et langt sejt træk i nedadgående retning. Ser vi udviklingen over et 12 måneders perspektiv, ligger vi 9,3 procent lavere end samme periode et år tidligere", kommenterer Jens Hjortflod, administrerende direktør i Experian.
I Dansk Erhverv bekræfter økonom Mira Lie Nielsen, at stigningen ser voldsommere ud, end der er belæg for.
"Det er trist med endnu en måned med flere konkurser. Men en del af forklaringen skal findes i, at der i april sidste år var relativt få konkurser altså færre konkurser, end man kunne forvente i lyset af samfundsøkonomien på tidspunktet. I bakspejlet ser stigningen derfor værre ud, end den er. Konkurstallet var kraftigt faldende helt frem til august 2014 og så var det som om, tallet korrigerede sig selv, og vi så i årets sidste måneder atter flere konkurser".
Fyn og Jylland spændt for
April blev især hård for områder i det jyske. Midt- og Vestjylland oplevede en fordobling i antallet af selskabskonkurser, fra 18 i april sidste år til 37 i år. 40 selskaber gik konkurs i Sydjylland, svarende til 90 procent flere end i april sidste år, hvor 21 gik konkurs. Østjylland kom en smule lettere igennem måneden med 63 selskaber konkurs mod 40 i sidste år, svarende til en stigning på 57 procent. Nordjylland havde 29 konkurser - fem flere end april sidste år, hvilket gav den laveste stigning i Jylland med 20 procent.
Også Fyn fordoblede niveauet fra 12 konkurser til 24, lidt bedre gik det på Sjælland, hvor 37 gik konkurs mod 26 i april sidste år. Hovedstaden slap sammen med en stigning på 15 procent, svarende til 162 konkurser mod 140 i april sidste år.
"Månedstal kan variere en del. Dette forår fortæller os imidlertid, at opsvinget ikke har så meget fart på, som vi ønsker os. 2017 er fortsat vores bud på, hvornår vi nærmer os niveauet fra før krisen. Det er en fremskrivning, vi holder fast i, selvom det nu betyder, at vi skal halvere antallet af månedlige konkurser, siger Jens Hjortflod.
Læg jubeloptimismen væk
Ifølge Mira Lie Nielsen, Dansk Erhverv, bekræfter de aktuelle tal skrøbeligheden i opsvinget.
"Vi må konstatere, at træerne ikke vokser ind i himlen. Der er grund til at lægge jubeloptimismen væk. Omvendt skal vi ikke gå grædende rundt, fordi tallet stiger i en måned eller to. Det afgørende er, at vi får levedygtige virksomheder, der kan bidrage til vækst og arbejdspladser," siger Mira Lie Nielsen og påpeger, at et vist niveau af konkurser er et grundvilkår i erhvervslivet.
Fra 600 til 400 på vej mod 200
"Hver dag hele året, er der virksomheder, der lukker og slukker, ligesom nye virksomheder starter op. Finanskrisen og den efterfølgende økonomiske nedtur skabte en voldsom stigning i omfanget af konkurser- på sit højeste var der 600 konkurser i enkelte måneder, hvilket er det absolut højeste i konkursstatistikkens mere end 40 årige levetid dér ligger vi trods alt et godt stykke under," siger Mira Lie Nielsen.
Læs mere her
tags: direktør, økonomi, Sjælland, Finanskrise, konkurs, Jylland, Nordjylland, forbrugertilliden, Østjylland, virksomhed, erhvervslivet, samfundsøkonomi, 2014,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar