tirsdag den 21. juli 2015

Fjernvarme i Vorupør bliver grønt


Vorupør Kraftvarmeværk er én af mange små varmeværker, der indtil nu har været tvunget til at opvarme med dyr og miljøbelastende naturgas. Det bliver der ændret på nu, når Vestkystens VVS står i spidsen for at opføre en ny halmkedel.De små naturgasfyrede fjernvarmeværker har længe haft udsigt til en grum fremtid, men da partierne bag energiforliget fra 2012 i 2014 besluttede, at de 50 mindste og dyreste værker kunne udskifte deres dyre naturgas med billig og afgiftsfri biomasse, vejrede mange bestyrelser i de små varmeværker morgenluft. Også selvom at begrænsningerne foreskriver, at kedelstørrelsen ikke må overskride 1 MW og værket kun må producere varme på kedlen.

LOKALE FJERNVARMESPECIALISTER LØSER OPGAVEN
Da kraftvarmeværket skulle beslutte sig for, hvem der skulle opføre det nye halmkedelanlæg, faldt valget på Vestkystens VVS og de lokale kompetencer der findes der. Halmkedelanlægget fra Passat Energi bliver på 1 MW, og bliver et supplement til den nuværende gasfyrede kraftvarmeproduktion.

- Halmkedelanlægget kommer til at dække ca. 70-80% af værkets samlede behov, hvilket betyder, at vi udfaser brugen af op til 1 million kubikmeter naturgas om året, forklarer Torben Flye Jensen, der er medejer af Vestkystens VVS

Vestkystens VVS arbejder ofte med større fjernvarme-opgaver, og Torben fortæller, at de har gode erfaringer med anlæggene fra Passat Energi. Blandt andet har Vestkystens VVS tidligere installeret et 250 kW-anlæg på Ørslev Kloster, der har mere end levet op til kundens forventninger.

BIOMASSE FRA NÆROMRÅDET
Vorupør Kraftvarmeværk forventer årligt at skulle bruge omkring 2.000 tons halm. Selvom halmen typisk kan opbevares af leverandøren, indtil den skal bruges, kræver det dog et betydeligt areal under tag til at opbevare den halm, der skal bruges. Derfor skal der opføres en halmlade på ca. 800 m2, hvorfra et fuldautomatisk krananlæg vil forsyne kedlen med halm.

- Etableringen af kedelanlæg og lagerhal kommer til at koste ca. 7 mill. kroner, men vil på sigt spare forbrugerne for ca. 20% af deres nuværende varmeomkostninger, forklarer Torben Flye

Vestkystens VVS ser frem til at byde ind på flere fjernvarmeopgaver, når flere barmarksværker vil udnytte mulighederne for at tilbyde forbrugerne billigere fjernvarme. Billig fjernvarme vil gøre det mere attraktivt at købe ejendom i de berørte fjernvarmeområder, brugen af halm vil give lokale landmænd mulighed for en ekstra indtægt og så udfaser projektet betydelige mængder fossilt brændstof. Det er en rigtig win-win-win-situation slutter Torben.

OM
Vestkystens VVS har totalentreprisen på projektet. Følgende virksomheder er underleverandører:
• Maskinentreprise: Passat Energy
• Jord og betonarbejde: Tingstrup Murer
• Tømmerentreprise: Åge Pedersen ApS
• El-entreprisen: Vorupør El Service

OM VESTKYSTENS VVS
Vestkystens VVS er stiftet i 1998 og er et firma i stadig vækst. Firmaet beskæftiger p.t. 19 engagerede medarbejdere som beskæftiger sig med alle former for VVS arbejde, fjernvarme og blikkenslagerarbejde.

Virksomheden bestræber sig altid på at yde en god service samt levere en god kvalitet, hvilket afspejler sig i en god og loyal kundekreds.

Læs mere her

tags: fjernvarme, LO, 2012, virksomhed, 1998, omkostninger, energi, biomasse, brændstof, landmænd, miljø, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar