tirsdag den 14. juli 2015

Pas på faldgruberne, når du køber arbejdssko


De fleste går efter et smart udseende med indbygget funktionalitet, men det bør faktisk være lige omvendt, mener Søren Boye, der er ny administrerende direktør i Bjerregaard Sikkerhed A/SDer er mange faldgruber, når du skal investere i et sæt arbejdssko. Selvfølgelig skal de sidde godt på fødderne, men de skal også kunne stå fast på de forskellige underlag, som du kommer ud for i løbet af arbejdsdagen. De skal være stødabsorberende og sålen skal være stærk nok til at beskytte mod gennemtrængning. De skal kunne håndtere en flaske cola i sved om dagen, og så skal de være gode at gå i.

Sådan lyder det fra Søren Boye, der er administrerende direktør i Bjerregaard Sikkerhed A/S, som understreger, at der ikke er et universelt fodtøj, som du kan bruge hver dag år ud og år ind. Et par arbejdssko holder måske 6 - 12 måneder, så i virkeligheden var du bedre tjent med to til tre par i stedet, som du så kan skifte med alt efter underlag og arbejdsopgave, lyder det fra virksomheden, der er en af landets førende eksperter i arbejdsfodtøj til bygge- og anlægsfagene.

Krydsfelt mellem mode og arbejde
Netop nu er Bjerregaard Sikkerheds forårs- og sommerkollektion aktuel, og trenden er fokus på funktionalitet og indeklima, selvom udseendet fortsat spiller en rolle - bl.a. fordi producenterne ved, at når du vælger sko til arbejdet, så må de godt være lidt smarte.
- Vi kan godt se, at ikke mindst de unge har nogle klare holdninger til, hvordan deres fodtøj skal se ud, når de går på arbejde. Vi er i et krydsfelt mellem mode og arbejde, og det smitter også af ved valget af sikkerhedssko at brugeren synes, de ser smarte ud, fortæller Søren Boye.

Bjerregaard Sikkerhed A/S er en B2B-virksomhed med et omfattende forhandlernet landet over, herunder byggemarkederne. De kendte mærker, der importeres og markedsføres fra virksomheden, er Bata Industrials, Grisport, Terra, FAL og Arbesko.

Har du styr på dit behov
Med mange års erfaring på markedet gør virksomhedens konsulenter og informationsmateriale meget ud af at klæde forhandlerne på til at stille de rigtige spørgsmål, når kunden henvender sig: Hvilke arbejdssituationer og underlag er typiske Står du ved en maskine på et hårdt underlag eller går du på et lager Har du ofte behov for at tage skoene af og på
- Vores opgave er forhandlerledet skal have produktkendskabet i orden, så de kan rådgive om det rigtige fodtøj, men de skal også have teknik til at spørge ind til opgaven og frem for alt til at få brugeren til at acceptere nogle kompromisser. Der er jo forskel på om du kravler rundt i en krybekælder eller arbejder på et tag. Mange sko i dag ligner sportssko med en hvid EVA-sål, sort topsyning og er oftest blød og behagelige sporty sko, der ikke nødvendigvis er den rigtige sko til opgaven, påpeger Søren Boye.

Smarte sko er ikke alt
EVA er et stødabsorberende materiale, vi blandt andet kender fra løbeskoene. Det er superblødt og behageligt, men det slides også hurtigere. Når det gælder løbeskoen siger man max 1000 km eller et år, men for arbejdsskoen er det 6 - 12 måneder. Kropsvægt og brugsmønster har også en stor indflydelse på holdbarheden og derfor er det ikke nok at gå efter udseendet alene.
- Når det gælder løb er det almindelig anerkendt, at de forkerte løbesko, med dårlig støtte og manglende stødabsorbering, kan give følgeskader, men den erkendelse fylder alt for lidt, når det gælder arbejdsskoene. Det forkerte fodtøj risikerer at gå ud over arbejdsmiljøet og kvaliteten i arbejdet, ligesom det kan være til unødvendig gene for medarbejderne, siger Søren Boye.

Tænk mere på funktion og brug
Trenden i markedet er, at arbejdsfodtøjet bliver dyrere og mere sporty. Skoene skal være bløde og fleksible og det er med til at løfte prisniveauet. Men Søren Boye opfordrer til at man ser på de skjulte omkostninger, der kan være ved forkert fodtøj eller forkert brug, fordi det øger risikoen for skader, sygefravær og dårligt udført arbejde.
- Fra Bjerregaards side gerne vil vi have funktionaliteten mere i spil, så både virksomheder og brugere vælger fodtøj ud fra en mere helhedsorienteret betragtning end bare ud fra design eller pris, siger Søren Boye.

Glem ikke strømperne
For at opnå det bedste klima i skoene skal man være opmærksom på svedtransport. Mange sko har en struktur og konstruktion, der er god, men mange overser valget af strømper, hvor det ikke nytter noget at købe de rigtige sko, men de forkerte strømper.
- Det har taget 20 år at implementere svedabsorberende undertøj, men der er vi slet ikke endnu med strømperne, siger Søren Boye, der anbefaler 12 par professionelle strømper til hvert par sikkerhedssko.


5 GODE RÅD VED VALG AF SIKKERHEDSSKO
1. Afdæk behovet for professionelt fodtøj hos den enkelte medarbejder. Arbejder vedkommende ude eller inde Er der tørt eller vådt Skal vedkommende have støtte til foden ved hyppige vrid Er der behov for at kunne stå fast på et glat underlag Er der tale om meget knæliggende arbejde Er der behov for brandhæmmende eller syreresistent materiale Skal der arbejdes i IT-miljø, der kræver ESD-godkendelse Og andre relevante spørgsmål
2. Undersøg, hvor meget sygefravær der er på arbejdspladsen og hvor meget af det, der sandsynligvis kan spores tilbage til forkert fodtøj (ondt i ryg, skulder, nakke, knæled etc).
3. Foretag en beregning, der viser hvor meget der kan spares ved investering i det rigtige fodtøj
4. Lad medarbejderne deltage i udvælgelsen af de modeller, der tilbydes fra de skomærker, der er valgt ud
5. Foretag regelmæssig udskiftning af skoparken, således at der ligesom og sko til fritidsbrug – og med dæk til biler - sikres mod skævhed og dårlig funktionalitet.

Den lokale forhandler kan ved hjælp af en udarbejde guide til godt arbejdsfodtøj spørge ind og afdække behovet. Derudover kan Bjerregaards erfarne konsulenter bistå med råd og vejledning.

Læs mere her

tags: direktør, virksomhed, omkostninger, cola, arbejdsmiljø, miljø, byggemarked, LG, løbesko,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar