torsdag den 9. juli 2015
Stille optimisme på todelt byggemarked
Bygge- og anlægsbranchens fremtidsforventninger har taget et lille skridt opad, idet den sammensatte konjunkturindikator steg fra -16 i maj til -14 i juni. Det betyder også, at der stadig er lang vej til det positive talDer er fortsat ikke prangende forventninger til fremtiden i byggeriet. Og det beror ifølge Dansk Byggeri på, at markedet på bygge- og anlægsområdet er meget delt.
- Når byggeriets konjunkturbedømmelse trods pæn vækst i omsætning og beskæftigelse ikke er bedre end tilfældet, skyldes det et todelt byggearbejdsmarked. De store virksomheder har det godt og er involveret i de store anlægsopgaver som fx metro- og hospitalsbyggerier, mens de små virksomheder har det vanskeligere med ordrebeholdningen, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Dansk Byggeri ser dog frem til en forsigtig bedring i branchens konjunkturvurdering, når BoligJobordningen formentlig i løbet af få dage genindføres med tilbagevirkende kraft for 2015.
- Stop-and-go-forløbet omkring håndværkerfradraget har været meget skadeligt. Det er på høje tid, at der kommer en afklaring af rammevilkårene for forbrugere, håndværks- og servicevirksomheder, siger Bo Sandberg.
Danmarks Statistik spørger også til, hvilke produktionsbegrænsninger, byggeriets virksomheder oplever, og her er mangel på efterspørgsel fortsat et større problem end mangel på arbejdskraft, men sidstnævnte har været stigende i 2015.
- Virksomheder svarende til 23 % af beskæftigelsen mangler efterspørgsel, mens virksomheder svarende til 12 % af beskæftigelsen oplever mangel på arbejdskraft. Samtidig har byggeriets lønudvikling længe været den laveste blandt samtlige brancher på DA-området, men også her er der fra begyndelsen af 2015 sket en stigning fra lavt udgangspunkt, siger Bo Sandberg og fortsætter:
- Malet med bred pensel er der ikke flaskehalse af betydning blandt de timelønnede inden for byggeriet, men der er specialfunktioner på ingeniørområdet og inden for projekt- og byggepladsledelse med begyndende mangelsituationer, som man selvfølgelig skal være opmærksom på.
Samlet indebærer dagens konjunkturbarometre for erhvervslivets hovedbrancher en stigende optimisme hos virksomhederne: Der er stigende tendenser i konjunkturbedømmelsen hos både service, industri og byggeri.
Læs mere her
tags: hospital, Danmark, Danmarks Statistik, omsætning, virksomhed, erhvervslivet, arbejdsmarked, arbejdskraft, beskæftigelse,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar