tirsdag den 22. september 2015

Regionshuset i Sorø har fået styr på varme og ventilation


Efter en gennemgang af energiforbruget på Region Sjællands sygehuse foreslog rådgiver at give selve Regionshuset et eftersyn. Det skulle vise sig at være en rigtig god idéEn 25 procents besparelse på energiforbruget kan Region Sjælland forvente i Regionshuset i Sorø, hvor centraladministrationen holder til. Som sidste del af en 3-trins rakets er styringen af energiforbruget nu erstattet af et nyt CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring).

Med det nye anlæg kan husets teknikere nu sikre en præcis styring af ventilation og varme. Det gavner både indeklimaet og pengekassen. Projektet er udført af teknikentreprenøren Caverion A/S og med energiselskabet SEAS-NVE som rådgiver.

- Efter aftale med regionen har vi gået energiforbruget efter i flere af deres bygninger. På flere sygehuse har vi optimeret ventilationsanlæggene, hvilket gav store besparelser. Vi tænkte, at der sikkert også var noget at komme efter i selve Regionshuset. Det er en bygning, hvor der arbejder mange mennesker og derfor har et stort forbrug til varme og ventilation. Vores screening af energiforbruget viste da også et besparelsespotentiale på ventilation, varme og CTS-anlæg, fortæller energirådgiver Poul Erik Karlsen fra SEAS-NVE.

Alt kan styres fra én skærm
Analysen af energiforbruget førte til tre projekter, der er gennemført i 2013-15. Først blev ventilationsanlægget optimeret. Derefter blev radiatorerne udstyret med nye termostater. Og endelig, som kronen på værket, et nyt CTS-anlæg. Dette udbud blev vundet af Caverion A/S, som også havde stået for at optimere det energikrævende ventilationsanlæg med nye motorer og styring.

- Vi har skiftet det gamle CTS-anlæg ud med et nyt Trend CTS, der dækker alle de tekniske installationer i huset, oplyser afdelingsleder Michael Jensen, Caverion A/S.
- På det gamle anlæg var nogle områder ikke overvåget. Nu kan det tekniske personale både overvåge og styre alle installationer. Eksempelvis kan anlægget overvåge, hvor der er for varmt eller koldt, eller om der er fejl i installationerne. Alt kan styres fra én skærm, og medarbejderne kan endda også styre det hjemmefra. Så der er gevinst, både når det gælder forbrug, indeklima og brugervenlighed, fastslår Michael Jensen.

Meget at spare
Det nye CTS-anlæg var klar til brug i begyndelsen af 2015. Siden har Caverion A/S undervist de brugere i Regionshuset, som skal arbejde med anlægget.

- Vi er glade for at have fået et anlæg, der er nemt at bruge, og hvor vi kan styre vores ventilation og varme fra ét sted. Det gamle CTS-anlæg var udtjent og betød nok også, at vi brugte unødig meget energi. Fra lignende projekter på andre af regionens bygninger ved vi, at der ligger store muligheder for at spare energi på den måde, siger Ole Høgstedt, der er byggekonsulent i Region Sjælland.

Det bekræfter energirådgiver Poul Erik Karlsen. Oftest er det på ventilationsanlæggene, at den store gevinst kan hentes. I Regionshusets tilfælde gav det en besparelse på 20 % af husets samlede energiforbrug at optimere ventilationsanlægget. Men en central overvågning og styring har også effekt på andet end økonomien og miljøet, ikke mindst på indeklimaet.

Regionshuset i Sorø er opført i 1983, er på 19.000 etagemeter og arbejdsplads for ca. 450 medarbejdere. Investeringen i ventilation, varme og CTS er som følge af sparet energiforbrug tjent hjem på kun syv år.

Læs mere her

tags: økonomi, Sjælland, 2013, sygehus, energiforbrug, penge, Tilst, overvågning, energi, miljø,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar