mandag den 5. oktober 2015

Små skridt fremad


Når det går frem et sted, så går det tilbage et andet. Men det store billede viser, at det samlet set går i den rigtige retning nemlig fremad. Det er status i bygge- og anlægsbranchen lige nu og til næste årDer bliver i år bygget flere nye boliger end sidste år, til gengæld bliver der bygget færre nye kontordomiciler og fabrikker. Der bliver bygget flere nye hospitaler, universiteter og andre offentlige institutioner, mens der bliver investeret mindre i nye veje. Fremgang i en del af bygge- og anlægsbranchen neutraliseres af nedgang et andet sted. Det viser Dansk Byggeris årlige Konjunktur-Update, der tegner et billede af bygge- og anlægsbranchen i 2015 og 2016.

- Kendetegnet ved bygge- og anlægsbranchen er, at vi bliver først ramt af krisen og samtidig også er blandt dem, der kommer sidst ud af den. Det er forklaringen på, at vi kun ser en mindre fremgang, mens det går over stok og sten i andre brancher. Vi håber selvfølgelig, at andre brancher kan vækste så meget, at de rammer kapacitetsgrænsen og enten skal udvide eller helt bygge nyt. Og når flere får fast job i andre brancher, er det også med til at blødgøre bankrådgiveren, når der skal lånes penge til et nyt hus eller en ny fabrikshal. Kort sagt er det sådan, at når de andre brancher kommer op i fart, så smitter det lige så stille af på os, forklarer administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, og tilføjer:

- Men samtidig ser vi også en meget ujævn fordeling af arbejdsopgaverne. Fremgangen i storbyerne sker samtidig med stilstand i landets yderområder.

Beskæftigelsen stiger
Dansk Byggeri vurderer, at beskæftigelsen i år vil stige til omkring 153.500. Cirka 5.000 flere end sidste år.

- I år har vi haft en usædvanlig mild vinter, hvor det har været muligt at arbejde igennem. Det ser vi blandt andet på beskæftigelsen, som stiger, og dermed også begynder at nærme sig de 161.000 ansatte, som er gennemsnittet for de sidste 15 år. Der er heller ikke nogen tvivl om, at de mange opgaver, som BoligJob-ordningen har generet også har bidraget til stigningen i beskæftigelsen, forklarer Lars Storr-Hansen.

En af de ting, som i høj grad er med til at påvirke næste års beskæftigelse, er afgørelsen om, hvorvidt og hvornår Femernbælt-forbindelsen skal bygges.

- For offentlige investeringer er stadig en af hovedårsagerne til, at det går fremad i bygge- og anlægsbranchen, og derfor er den fremgang, vi ser, desværre ikke selvbærende endnu, siger Lars Storr-Hansen.

Læs mere her

tags: hospital, direktør, storby, 2016, penge, beskæftigelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar