søndag den 6. marts 2016

Kommunalt sjusk koster dyrt


Bygnings- og Boligregisteret, BBR, har mange fejl. Ansvaret ligger især hos kommunerne, der sjusker med indberetningerne, og en af konsekvenserne er, at Danmark navigerer efter forkerte statistikkerI Danmark ved vi præcist hvor mange børn, der bliver født, og hvor mange kilo mælk, der bliver produceret, men der er ingen, der ved, hvor mange boliger eller hvor mange kvadratmeter vi bygger.

Fx blev der ifølge de først offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik sat gang i byggeriet af 22.495 boliger i 2004 - et fald på 13 procent i forhold til året før. I løbet af de tre følgende år er tallet gradvist justeret op, så det i 2008 nåede op på 29.666 boliger. Tallet er herefter blevet justeret ned til 28.668 boliger.

Dermed endte et fald på 13 procent i sidste ende med at blive en stigning på seks procent. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri.

- Desværre kan vi ikke stole på tallene, fordi de bliver justeret igen og igen, og det gør de, fordi kommunerne indberetter deres data for sent til Bygnings- og Boligregisteret, BBR, hvor Danmarks Statistik henter deres data. Og samtidig laver kommunerne mange fejl i indberetningerne, siger chefanalytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, og uddyber:

- Tallene ender jo i statistikkerne hos Danmarks Statistik, og dermed forplanter fejlene sig til flere dele af det danske samfund. Fx bliver Nationalregnskabet også misvisende, når den væsentligste kilde til opgørelsen af aktiviteten i byggeriet i Danmark er så mangelfuld. Og politikerne på Christiansborg bruger den mangelfulde statistik, når de ser på, hvilke håndtag de fremadrettet vil skrue på. Blandt andet bliver kommunernes bloktilskud beregnet ud fra antallet af boliger i den enkelte kommune, men det sker jo på baggrund af tal, der er behæftet med en meget stor fejlmargin.

Dansk Byggeri undrer sig over, at der ikke er blevet taget hånd om problemet ude i kommunerne og på Christiansborg.

- Skats mange fejl i fx ejendomsvurderingerne tager vi meget alvorligt, og vi burde tage kommunernes fejlagtige indberetninger til BBR mindst lige så alvorlige, når man ser på, hvilke konsekvenser det har, siger Finn Bo Frandsen og tilføjer:

- I dag foregår alt digitalt, og det burde derfor være muligt at finde en løsning, hvor tallene indberettes korrekt første gang, det vil sige allerede, når byggetilladelsen bliver givet.

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, politi, regnskab, Danmarks Statistik, byggetilladelse, Christiansborg,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar