tirsdag den 22. marts 2016

Sløseri med brandforebyggelse giver Danmark kedelig europarekord


Hver år dør omkring 80 mennesker i en brand herhjemme. Det er fem gange så mange som i Holland og tre gange så mange som i Tyskland målt pr. en million indbyggere. Det tal skal ned! Derfor er brandforebyggelse endnu vigtigere end nogensinde. Det gør online-magasinet bygoghjem.dk nu noget ved.80 dødsfald ved brande hvert år! Det er et rystende højt dødstal, der ikke har rokket sig ud af flækken de sidste 25 år.

Samtidig får brandforebyggelse og brandsikkerhed alt for ringe opmærksomhed fra regeringens og myndighedernes side. Selv om regeringen allerede i 2012 besluttede, at der skulle udarbejdes en national strategi for brandsikkerhed, er der endnu ikke sket noget som helst her næsten 4 år senere!

Flere private initiativer skal øge opmærksomheden

Den manglende offentlige bevågenhed gør, at dødstallet stadig er højt. Det har fået flere private organisationer og nu også hjemmesiden bygoghjem.dk til at gå aktivt ind i oplysningsarbejdet omkring brandforebyggelse.
"Vi har bygget en stor guide til brandforebyggelse og fået hjælp fra bl.a. Martin Christiansen, der er en erfaren deltidsbrandmand fra Lolland", fortæller udgiver Niclas Grünberger fra bygoghjem.dk. På sidens særlige sektion om brandforebyggelse kan du læse alt, hvad der du bør vide og få praktiske råd og vejledning i, hvordan du forbereder dig på det værst tænkelige.

Vi tænker ikke på, at det kan brande

Ifølge erfarne brandmænd som Martin Christiansen fra Lolland, skyldes det høje dødstal også, at vi ikke forbereder os godt nok på en brand.

"Alt for mange mennesker har ikke forberedt sig på den værst tænkelige situation og tænker slet ikke brandsikkerhed ind i hverdagen. Det kan være forskellen på liv eller død at lade være", forklarer den erfarne brandmand.

Bare det at købe en røgalarm og holde den vedlige, kan gøre en stor forskel, når først branden opstår. Men den manglende hensyn til brandsikkerheden gælder også, når vi f.eks. køber forbrugselektronik, der oftere og oftere er skyld i brande.

"Generelt er vi danskere nok mere pris- end sikkerhedsbevidste. Tit tænker vi ikke over, at den billige oplader eller det billige hoverboard måske ikke er sikre nok. F.eks. ser vi mange eksempler på, at der er udbrudt brand i ladere til mobiltelefoner. Lige nu oplever vi også, at flere og flere billige hoverboards eksploderer, fordi de ikke har indbygget en sikring, der kan forhindre laderen eller batterierne i at blive overophedede", advarer brandmand Martin Christiansen.

En opfordring fra brandmanden

På trods af det rekordhøje dødstal, bliver der samtidig stadig færre og færre brandstationer, færre og færre køretøjer og færre og færre brandmænd. De kommunale brandberedskaber er pressede på økonomien og flere og flere kommuner går sammen om opgaven.

"Kommunernes effektiviseringer er sådan set ikke den største udfordring. Det er manglen på frivillige brandmænd. For mange arbejdsgivere tillader ikke, at folk er frivillige brandmænd. For hvordan skal arbejdsgiveren får løst sine opgaver, hvis en medarbejder pludselig bliver kaldt til brand og måske er væk en 3-4 timer eller resten af dagen ", forklarer brandmand Martin Christiansen.

I landdistrikterne er man også udfordret af, at folk oftest pendler til den nærmeste storby for at arbejde. "Og når dem der så har et arbejde i området, ikke har mulighed for, at forlade arbejdspladsen og køre til brandslukning for arbejdsgiverne, kan det tvinge kommunerne og Falck til at have flere fast- og deltidsansatte brandmænd. Det presser jo økonomien yderligere", uddyber brandmanden det dilemma, man oftest står i.

Så udover at læse mere om brandforebyggelse på bygoghjem.dk, opfordrer Martin Christiansen flere til at søge ind som frivillig brandmand. Det vil også være med til at reducere antallet af dødsfald ved brande.


Læs mere her

tags: Tyskland, Holland, økonomi, storby, regeringen, Falck, 2012, Lolland, røgalarm, regering, strategi, organisation, arbejdsgiver,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar