lørdag den 2. april 2016
Forårsfornemmelser i byggeriet
Bygge- og anlægsbranchens konjunkturbarometer befinder sig nu på det højeste niveau i 8 år, men er endnu ikke helt oppe i det positive territorium. Virksomheder svarende til 15 pct. af beskæftigelsen oplever mangel på kvalificeret arbejdskraftDanmarks Statistiks sammensatte sæsonkorrigerede konjunkturindikator for bygge og anlæg kravlede endnu et nøk opad i marts fra -4 til -3 og nærmer sig nu det positive territorium for første gang siden 2007.
- Bygge- og anlægsvirksomhederne har de mest positive forventninger til både beskæftigelse og ordrebeholdning i årevis, konstaterer cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og uddyber:
- Renoveringsaktiviteten har pil opad, fordi der er kommet gang i boligmarkedet. Flere bolighandler giver flere private renoveringsopgaver. Samtidig er der både kommet flere i job, og den rekordlave inflation sikrer, at vi har flere penge at gøre godt med. Det kan også mærkes i byggeriet.
Udover vedligeholdelsesopgaverne er der også fremgang i nybyggeri af boliger fra et lavt udgangspunkt, ligesom de store offentlige opgaver som metro, jernbane og superhospitaler fortsat fylder godt i ordrebøgerne. Eneste større delmarked, der fortsat ligger fladt, er erhvervsbyggeriet.
Fremgang i både beskæftigelse og forventningsdannelse gør det naturligt at zoome ind på udfordringen med adgang til kvalificeret arbejdskraft, særligt for anlægsentreprenører og i installationsfagene.
Ifølge Danmarks Statistik er der i marts en stabil andel af virksomhederne svarende til 15 pct. af beskæftigelsen, som angiver mangel på arbejdskraft som produktionsbegrænsning, mens en faldende andel på nu 22 pct. begrænses af mangel på efterspørgsel. Dansk Byggeri forventer, at de to kurver vil krydse hinanden i løbet af 2016.
- Byggeriet har lagt krisen bag sig og beskæftigelsen i branchen er stigende. Det skal man i bund og grund glæde sig over. Vi nærmer os en konjunkturmæssig normalsituation, men dermed også en skærpet kamp om de bedste medarbejdere, siger Bo Sandberg.
- Så selvom vi i Dansk Byggeri først forventer en mere generel mangel på faglært arbejdskraft fra 2018, kan vi allerede nu se begyndende lønpres og rekrutteringsudfordringer på specialiserede fagområder. Det skyldes en kombination af mismatch på arbejdsmarkedet og de almindelige markedskræfter, men bestemt ikke overophedning.
Bygge- og anlægsbranchen har i 2014 og 2015 formået at løfte beskæftigelsen med imponerende 11.100 personer, og ifølge Dansk Byggeris konjunkturanalyse fortsætter de positive tendenser med ca. 2.000 flere i beskæftigelse i 2016 og yderligere ca. 3.000 i 2017.
Læs mere her
tags: hospital, Danmark, boligmarkedet, Danmarks Statistik, virksomhed, 2007, 2018, 2016, penge, arbejdsmarked, arbejdskraft, beskæftigelse, 2014,
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar