onsdag den 4. maj 2016

Dansk Byggeri: Det bliver lettere at holde byggeomkostningerne nede


Lav inflation, øget gennemsigtighed samt faldende råvarepriser gør det lettere at holde omkostninger til medarbejdere og leverandører i skak, forklarer Dansk Byggeri.Inflationen fortsætter hvor den slap i 2015, nemlig med at være rekordlav. P.t. er den på 0,3 procent, hvilket betyder, at priserne i byggeriet fortsat ligger stille. Det er positivt både i forhold til lønudviklingen samt priserne hos leverandørerne, forklarer Dansk Byggeri.

Den lave inflation er en gave til byggebranchen, fordi det minimerer omkostningerne og forbedrer købekraften. Traditionelt taler man om dydens smalle sti i lønudviklingen, men den er nu blevet til en bred landevej for arbejdsgivere og lønmodtagere i fællesskab. Selv beskedne nominelle lønstigninger giver pæn reallønsfremgang, uden at byggevirksomhedernes konkurrenceevne sættes over styr," siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Samtidig stiger gennemsigtigheden i markedet, bl.a. via hjemmesider som byggetilbud.dk. Det gør det markant lettere for virksomheder at indhente tilbud og presse prisen hos leverandørerne.

Renoveringsfirma: Øget konkurrenceevne skaber nye kunder
En af de virksomheder, som løbende udfordrer deres leverandørers priser ved at indhente konkurrerende tilbud, er facaderenoveringsfirmaet Stenklint A/S. Virksomheden, der har til huse i Roskilde, og er hovedentreprenør på renoveringsopgaver i hovedstadsområdet, sparer på den måde årligt op mod et par procent på bundlinen, fortæller adm. direktør og stifter, Lars Bonde Lindberg.

Prisen på grus er steget fem procentpoint det seneste år, men det har vi heldigvis ikke mærket meget til ved at finde billigere leverandører. Det betyder, at vi har større overskud og en bedre likviditet og dermed kan bevare vores konkurrencedygtighed og lave priser over for vores kunder. Kædet sammen med vores strategi om at fokusere på effektiv projektledelse har det været med til at sikre os en række af nye kunder i 2016," siger Lars Bonde Lindberg.

Store dyk i olie og stål-priser
Herudover falder mange råvarepriser verden over i øjeblikket, herunder olien, hvilket gør det billigere for byggevirksomhederne at transportere materiel og medarbejdere rundt til byggepladserne. Desuden er prisen på f.eks. jern og stål ligeledes faldet markant.

Sammenlignet med 2010 var prisen på importeret jern og stål faldet 31,6 procentpoint frem til marts i år, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik. De sidste knap 20 procent er noteret det seneste år. Prisen på sten og beton er stort set uændrede siden 2013.

Lave råvarepriser gør det svært for leverandører at forlange mere. Samtidig er der stigende konkurrence i byggebranchen og høj virksomhedsdynamik med både mange konkurser og nye virksomheder. Og siden Østaftalen i 2004 har der været et åbent arbejdsmarked med adgang til relativt billig og fleksibel arbejdskraft fra Tyskland, Polen og Baltikum til byggeprojekter herhjemme. Det bidrager også til at holde leverandørpriserne i skak," tilføjer Bo Sandberg.


Læs mere her

tags: Danmark, 2010, Tyskland, Bond, direktør, Polen, 2013, konkurs, Danmarks Statistik, Roskilde, virksomhed, 2016, landevej, hovedstad, omkostninger, lønstigning, strategi, arbejdsgiver, arbejdsmarked, arbejdskraft, konkurrence,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar